Friday, July 6, 2012

Respirația

Câți dintre voi sunteți atenți la modul în care respirați atunci când faceți sport? Dar câți dintre noi suntem atenți la modul cum respirăm pe parcursul zilei?


Eu de vreo doi ani am început să acord o atenție crescută respirației. Fără să exagerez cred că o respirație corectă îți crește performanțele și echilibrul psihic ca nimic altceva.
Respirația este un aspect mai ignorat ca un copil orfan, de practicanții amatori de sport. În schimb,  în sporturi ca yoga sau artele marțiale, aceasta ocupă un rol central în fiecare mișcare. Respirația este fundația, este sura noastră de energie și forță. Respirația corectă ne oferă , pe lângă oxigenarea țesuturilor și alte efecte pozitive.
  • În rezistența la efort
  • Temperarea ritmului cardiac
  • Calmarea emoțiilor și a fricii
  • Suportarea durerilor
  • Mobilizarea energiei interioare.
Eu nu sunt un maestru al respirației și ce v-am enumerat nu sunt superputeri accesibile doar maeștrilor retrași în munți. Toate sunt aspecte pe care le-am simțit pe pielea mea, fără un profesor care să ma asiste. La naiba, respirația te însoțește zilnic, e jucaria cea mai la îndemână așa că nu ai nici o scuză să nu ajungi să o cunoști și folosești corect.
Pe scurt, din ce am citit și eu, respirația corect este cea abdominală. Adică atunci când tragi aer întâi umfli burta și apoi pieptul. La karate tot ce îmi mai aduc aminte este că se spunea să expiri scurt și cu putere din adbomen pe fiecare lovitură sau blocaj. Așa că aceste două tehnici le-am exersat în tot felul de situații și mai ales le-am urmărit efectele. De aici eu mi-am format următoarele obiceiuri:

Întodeauna inspir pe nas, ajută să nu te hiperventilezi și de asemenea îți menține creierul mai alert.
 

Mă contrazic intenționat și spun că sunt momente și când inspir pe gură. Fac asta pentru că trebuie să înțelegeți că respirația e vie, nu se supune regulilor și dacă situația o cere folosește-o cum simți tu. Descopera și experimentează zilnic cu ea. Atunci când efortul este extrem de intens trag aer și pe urechi. Vorbesc de situații când intensitatea efortului trece de 70% din maxim.
 

Folosesc abdomenul în respirație, uneori scurt și sub presiune, alteori lent și abia perceptibil. Pentru aceasta trebuie să ai o poziție corectă a coloanei, dacă stai cocoșat deja capacitatea ta respiratorie este redusă artificial.

Creșterea anduranței
Pentru a crește rezistența la efort, atunci când faci efort cardio, caută să îți imprimi un ritm. Inspira pe nas și chiar expiră tot pe nas dacă ritmul o permite. trage aer calm și încearcă să îți stăpânești senzația de sufocare sau de claustrofobie. Dacă pierzi ritmul trage câteva guri de aer rapid și apoi revino la ritmul anterior.
Atunci când faci mișcari repetitive cum ar fi burpees trage aer în piept pe faza mișcării când cutia toracica se extinde și dă aerul afară atunci când aceasta se comprimă. În funcție de tipul exercițiului chestia sta te ajuta la economisirea energiei și face ca mișcare să nu îți perturbe respirația. Pentru exemplul cu burpees, tragi aer în piept cand sari în sus și îl dai afară când ajungi pe vine și sari în poziția de flotare.

Calmarea ritmului cardiac
Atunci când faci efort intens și respiri ca o locomotivă iar inima simți că vrea să-ți spargă pieptul, o singură inspirație puternică și profundă, extinzând la maxim cutia toracică ridicând și umerii, urmată de o expirație venită din lăsarea umerilor să cadă și din comprimarea abdomenului prin contracția abdominalilor are darul sa îți stabilizez bătăile inimii. Această tehnică nu va scădea ritmul cardiac și nici nu dorești acest lucru, este doar un fel de injecție cu calm, un time out și apoi vei reveni la ritmul alert de respirat, pentru ca o pauza prea lungă de va face să te sufoci și să trebuiască să te oprești din efort. Respirația asta se aseamană cu un oftat dar făcut mult mai amplu și mai rapid. După ea nu urmează o pauză sau ceva ci revenire la ritmul necesar susținerii efortului intens doar că mintea va fi mai calmă și te vei simți mai apt să continui. În general vei ajunge să repeți periodic această manevra la fiecare senzație de sufocare sau hiperventialre.
Atunci când ai terminat efortul începi să respiri doar pe nas și să simți cum cu fiecare respirație scade și pulsul. Ritmul respirației va încetini cu fiecare expirație dar nu va fi o încetinire forțată ci o calmare naturală. Inspiri si expiri la fel de rapid și te eliberezi de stresul efortului pe fiecare expirație.

Calmarea emoțiilor
Mintea este în strânsă legătură cu ritmul de respirație. Atunci când suntem stresat respirația este deasă și superficială, nivelul de oxigen primit astfel este scăzut. Atunci când ești calm respirația îți este imperceptibilă și prelungă. Din fericire funcționează și reciproca, dacă ești agitat și începi să respiri calm profund și cât mai imperceptibil vei observa ca te calmezi ca prin minune. Frica se disipă și mintea începe să se calmeze.
În același fel dacă vrei să te întărâți pentru ca să zicem să miști o greutate mare, sau să rupi ceva, ajută să inspiri foarte rapid dar si profund de câteva ori înainte să declanșezi explozibilul interior.



Suportarea durerii
Dacă durerea este acută și va trece rapid, ca atunci când te lovesti cu tibia de pat. Respiri cu forță, tragi aer tare și îl dai afară la fel de tare, asemeni unui taur care se pregătește să atace. După 5 -6 gâfâieli urmează o inspirație prelungă, la fel ca cea de la calmarea ritmului cardiac iar pe expirație lași să plece toată tensiunea, relaxezi toți mușchii și lași și durerea să plece.
Dacă durerea este de durată, cronică atunci respiri profund ca la calmarea emoțiilor. Poate ajuta la menținerea ei în cote suportabile dar te consuma psihic. Cu timpul când energia ți se va epuiza vei deveni irascibil. Pentru asta n-am rețetă. te descurci cum poți.

Mobilizarea energiei interioare
Trage aer calm de două trei ori și apoi la fel cum ai încărca un arc tragi aer în piept și îl eliberezi prin contracția explozivă a abdominalilor. E posibil să iasă cu o vocalizare asemeni practicanțilr de arte marțiale când aerul iese cu viteză prin corzile vocale. Este o tehincă pe care o utilizezi de regulă în luptă și funcționează și când lovești și când te aperi.




 Concluzii
  • Acestea au fost doar câteva metode de a folosi respirația nu cred ca sunt singurele de fapt știu sigur că nu sunt.
  • Altă metodă este respirația pe o singur nară pentru a activa doar o emisfere ale creierului, pentru a stimula parte creativa sau pragmatică.
  • Sunt convins că respirația poate fi folosită de fiecare în moduri proprii, ce am enumerat eu sunt doar ce am gasit eu. Poate că nu vor funcționa la fel pentru toți dar sunt o baza de unde puteți porni individual în propriile voastre tehnici.
Voi ce experiență proprie aveți cu respirația, v-ați jucat până acum cu ea? O urmăriți pe parcursul zilei să vedeți cum este influențată de stările voastre psihice și încercați să vă manipulați aceste stari prin manipularea conștientă a respirației?

Pentru o mai ușoară urmărire a articolelor de pe crossthelimit și pentru a vedea alte link-uri și poze pentru care nu merită să scriu un articol dați un like la pagina de facebook.