Sunday, July 22, 2012

Urmatoarea statie kettlebell

Am revenit din concediu, așa că intenționez să reiau frecvența obișnuită de scris. Următorul obiectiv este semimaratonul de la Ciucaș. În mod normal ar trebui să continui să mă antrenez ca până acum, cu diferite tipuri de alergări, dar m-am cam plictisit de ele.

bebelusii mei
 Deja a trecut prea mult timp de când nu am mai pus mână consecvent pe greutăți și stratul de grăsime de pe abdomen este martor pentru asta. Deși, aparent paradoxal, greutatea corporală mi-a scăzut. Toată treaba asta îmi întărește credința, că nu poți atinge un nivel fizic ridicat și nici un nivel de grăsime corporală scăzut bazându-te doar pe efort cardio. Aviz fanelor de sedințe de aerobic și alte astfel de clase.
Asta nu înseamnă că renunț total la alergări și nici că alergările nu au rolul lor în slăbire și condiționare. Voi continua să alerg de câte ori voi putea, dar focusul principal se va muta pe antrenamente cu kettlebell.

Ca o paranteză, dacă ai pretenții de sportiv este de așteptat să poți alerga măcar 10 km. Dacă cifra asta ți se pare de domeniul fantasticului este un mare semnal de alarmă. Revizuiește-ți antrenamentele și caută o dezvoltare atletică mai echilibrată.

Kettlebells sunt un instrument de antrenament destul de puțin cunoscut la noi în țară, deși apropierea de ruși, țara lor de origine, ar sugera altceva. Așa că planuiesc să dedic o serie întreagă de articole descoperirii diferitelor exerciții ce pot fi făcute cu aceste ghiulele cu mâner. După ce voi descrie suficiente exerciții pentru a alcătui un program complet de antrenament voi da exemple de astfel de programe. Astfel sper să construiesc un fel de librărie de lucru pentru cine va dori să beneficieze de avantajele acestui tip de antrenament.


Acum că am vorbit de aceste avantaje să dezvoltăm puțin acest subiect.
Kettlebells nu sunt alpha si omega fitness-ului, nu sunt Dumnezeul slăbitului și nici izvorul forței și anduranței supreme. Toate aceste calități au fost dezvoltate și prin intermediul altor instrumente, poate că uneori într-o manieră mai eficientă. Totuși ele pot furniza o serie semnificativă de efecte căutate de entuziaștii de sport și dezvoltare corporală încât a le ignora cu desăvârșire înseamnă a da cu piciorul unei comori.
Avantaje ale antrenamentului cu kettlebel
  • Ocupă spațiu relativ mic, o pereche de kettlbell pot sta discrete într-un colț de cameră. Nu știu câte aparate ce îți permit antrenarea întregului corp se pot lăuda cu așa ceva.
  • Nu ai nevoie de mult spațiu pentru a le folosi, orice sufragerie cu 4 metri pătrați liberi va putea fi transformată într-o sală de fitness. Totuși atenție la corpul de iluminat atunci când executați mișcări deasupra capului, o bilă de fier are tendința de a le demola ușor. Cel puțin așa am auzit.
  • Poți antrena întreg corpul. Da, cu doar două kettlebell poți face un antrenament complet.
  • Îți cresc andurața. Spre deosebire de clasicele fiare de la sala, unde facem niște mușchi frumoși, dar mai puțină condiție fizică, numeroasele variante de exerciții balistice, ce se pot face cu kettlebell, cresc anduranța.
  • Timpul de lucru pe antrenament poate să fie de 30 de minute și să fie un antrenament foarte intens.
  • Combinația de forță și anduranță le plasează în prima linie când vine vorba de slăbire.
  • Dezvoltă putere explozivă, mai ales pentru șolduri și cresc stabilitate trunchiului. Asta interesează doar pe cei care fac sporturi în care se aleargă, se lovește, se sare și se ridică greutăți. Aaaa, ar veni cam toate, mai puțin șah. Pentru cineva care nu are obiective sportive efectele ar fi o postura a corpului corectă, o coloană vertebrală sănătoasă, genunchi puternici și un abdomen plat. Își dorește cineva așa ceva?
  • Sunt distractive, nu știu să explic de ce, poate pentru că implică mișcări balistice, poate pentru că se aseamănă cu un joc mai mult decât cu un antrenament, poate pentru că senzatia de fier te face să te simți puternic, dar rezultatul este că este amuzant de lucrat cu ele. Fapt ce poate fi atestat de orice persoana care a pus mâna pe un kettlebell.

Cum nimic nu vine fără costuri să vedem și dezavantajele
  • Primul dezavantaj este prețul, deși la greutăți mici kettlebell-urile nu sunt scumpe (4 kg 35 ron, 8kg 70 ron), când vorbim de zeci de kilograme pe bucată, deja sumele sunt semnificative. Orientativ una de 40 de kg merge spre 600 ron.
  • Nu prea exista în sălile de fitness, deci de multe ori trebuie să ne achiziționăm singuri perechea de lucru și nu mereu știm ce greutate este potrivită pentru noi. Aici sfatul meu este mai bine să alegi ceva mai greu decât ceva prea ușor. Pentru femei începătoare 4-8 kg sunt suficiente iar pentru bărbați începători 10-16 kg.
  • Nu permit creșterea graduală a greutății. Atunci când perechea pe care o ai este devine prea ușoară trebuie să îți iei altă pereche sau să faci improvizații.
  • Deși dezvoltă masă musculară și forță totuși prin specificul lor aceasta se va opri la un moment dat. De exemplu, pentru a face genuflexiuni cu greutate, limitarea vine de la greutatea maximă a kettlebell-urilor disponibile și capacitatea ta de a le ține. Pe când atunci când folosești bara olimpică poți merge gradual până la greutăți mult mai mari. Așa că, pentru atleții de forță nu pot constitui o metodă unică de antrenament, dar pot completa metodele clasice.
  • Riscul de accidente, ca orice tip de exercițiu și exercițiile cu kettlebell pot produce accidentări, dacă nu sunt executate corect. Pe lângă accidentările clasice, trebuie avută grijă la exercițiile balistice, când în caz că ne scapă mânerul, din cauza transpirației, putem proiecta ghiuleaua în televizorul cu plasmă din fața noastră, sau mai rău, în diverse viețuitoare.

Concluzii
  • Vrei să te poți antrena acasa  nu mai mult de 30 de minute pe zi și să obții un fizic atletic, cu un procent de grăsime scăzut? Kettlebells pot fi soluția.
  • Practici diverse sporturi și vrei să îți crești forța explozivă și anduranța la efort? Atunci pune mâna și învață să folosești și aceste instrumente.
  • Ești plictisit de antrenamentele actuale și vrei ceva nou? Iți promit că exercițiie cu kettlebell sunt mult mai distractive decât orice altceva ai încercat.
  • Se poate trai și se poate face performanță și fără ele. Dacă ești mulțumit de rezultatele pe care le ai acum și de antrenamentele pe care le faci acum, este perfect, nu schimba nimic, dar nu strică să afli și de alte metode.