Monday, March 9, 2015

Meditația ghidata

M-am gândit să mai scriu un articol despre meditație, pentru că în primul nu am intrat în prea multe detalii. Am făcut asta pentru că eu sunt un novice în meditație.
Așa că, articolul acesta trebuie citit ca o împărtășire a experienței mele, nu ca o sursă exhaustive de informații despre meditație. Poate nu este cel mai eficient mod de a medita, poate că nu se va potrivi oricui. Totuși, aceste aspecte sunt mai puțin relevante. Eu sper ca încercările mele să trezească curiozitatea altora și să aflu și părerile voastre despre acest subiect.
Metoda aleasă de mine a fost meditație mindfulness
Și reprezintă observarea conștientă a clipei prezente, cu deschidere, curiozitate și acceptare a ceea ce este. Fără să fim pierduți în trecut, fără să ne proiectăm în viitor, fără să judecăm sau să analizăm, fără să încercăm să modificăm prezentul. Pur și simplu să fim prezenți pentru ceea ce există în viața noastră în clipa aceasta.
Practicând frecvent meditația dobândim capacitatea de a crește prezenta noastră pe parcursul întregii zile. Astfel putem acționa în loc de a reacționa. Prin exersarea pe parcursul practicii de meditație a revenirii din reverie în starea de conștientă ne antrenăm creierul și îl modificăm efectiv ca urmare al acestui antrenament. Faptul că minte rătăcește este un lucru natural, odată sesizată rătăcirea menții tot ce avem de făcut este să ne detașăm de firul gândurilor și să revenim în prezent.
Găsesc că pentru cineva începător este util ascultarea sesiunilor de meditație ghidată. Practic un instructor de meditație îți va da o serie de ghidaje pentru a te ajuta să îți concentrezi atenția și pentru a îți reaminti să nu te lași furat de gânduri. Practica de meditație nu este un antrenament efectiv. Intenția obținerii unor rezultate concrete va duce la o ancorare mai puternică în partea raționare în gândire și în dorințe. Ceea ce căutăm este o stare de observare a minții și de detașare de la mecanismele noastre puternice de abstractizare.
Găsiți aici o serie întreagă de meditații ghidate cu o durata de aproximativ 30 de minute.
Eu am încercat să nu mă blochez în aceste 30 de minute. Dacă simt nevoia să mă întrerup la jumătate o fac fără să îmi aduc mustrări, dacă simt nevoia să mai rămân câteva minute după terminarea sesiunii de asemenea o fac fără a o considera un succes.
Cred ca partea cea mai dificilă când vine vorba de meditație este abandonarea intenției. Prezenta plină de curiozitate fără așteptări și fără obiective.
Vă urez meditații plăcute.