Saturday, October 22, 2011

Forta relativa

Să vorbim puțin despre puterea relativă. Nu este vorba de o mărime fizică.

Prin putere relativă înțeleg capacitatea unui sportiv de a face anumite exerciții la o anumită greutate. În general în competițiile sportive acest aspect este cel urmărit atunci când se stabilesc categori de greutate. Indiferent dacă suntem sau nu sportivi care participăm la astfel de competiții totuși puterea relativă ne interesează sau ar trebui să ne intereseze. Pentru că de fapt reprezintă eficiența antrenamentelor și dezvoltării noastre. O forță relativă mare este un indicator foarte bun în ce privește gradul de versatilitae al sportivului in ce privește executarea mișcărilor cu propriul corp. Aspect urmărit în majoritatea sporturilor. De asemenea comparând valorile la care ne aflăm cu cele standard putem să înțelegem mai bine unde suntem și ce anume putem atinge. Normal este vorba de linii orientative din punct de vedere statistic.



Pe scurt cel mai important aspect este calitatea masei musculare dezvoltate, alaturi de rezistența la efort și flexibilitate plus în funcție de specificul sportului respectiv tehnica. Un mod de a aprecia prost calitatea mase musculare și forța unui sporti este atunci când ne uităm la el. Vizual nu este foarte simplu de evaluat nivelul unui sportiv decât dacă suntem experți în domeniu. Cel mai ușor ne furăm căciula atunci când practicăm antrenamente clasice de culturism. Nu vreau să intru în polemici despre numarul de seri și numărul de zile de antrenamant. Asta o lăsăm pentru alte posturi. Oricum modul în care se trage de fiare preponderent în sălile din România și am vazut și eu destule va produce o forță relativă scăzută a sportivului. Cu câteva efecte negative:

1.Dezvoltare dezechilibrată a corpului. Adica raport prost între grupe musculare față de cel în care este proiectat corpul uman să funcționeze eficient. Asta întodeauna crește riscul de accidente.

2.O masă musculară voluminoasă dar de proastă calitate. Asta înseamnă viteză scăzută, rezistență scăzută.


Studiu ce caz:
EU
Am tras de fiare de când mă știu. Am început când aveam 14 ani și timp ce 4 ani am mers regulat la sală.
Am obținut progrese vizibile dar nu extraordinare. Am considerat că sunt un tip ectomorf și m-am împăcat cu asta. 
Am practicat 5 ani MMA fară să obțin diferențe semnificative fizice dar în schimb am reușit să dezvolt o condiție fizică bună. 
Am alternat în continuare sporturile de contact cu sendințele de sală dar fără scopuri clare definite. Mai ales din cauza impresiei că nu pot spera la o dezvoltare musculară prea pronunțată. În ce privește forța dezvolt mă consideram că stau destul de bine față de ce vedeam în jurul meu prin săli. Ca aspect eram undeva în zona modelelor de lenjerie masculină. Toate grupele musculare dezvoltate armonios cu ușoară preponderență pe trenul superior. Un procent de grăsime corporală scăzut (12-15%) și o statură zveltă, care nu inspiră prea multă forță. 
Am 185 cm înălțime și cântăream între 72 și 75 de kilograme în toți acei ani. A urmat un an de pauză în care am reușit să scad în masă musculară și să acumulez câteva kilograme în plus. Nimic semnificativ poate 20% procent de grasime aveam 82 de kg. Toate cifrele sunt pur orientative pentru că nu eram extrem de atent la astfel de detalii. Acum mai puțin de un an am reînceput antrenamentele serioase combinat și forță și arte marțiale.



La 30 de ani am 82 de kg și un procent de grăsime corporală mai scăzut decât atunci când m-am reapucat de treabă. Acum nu mai cred că sunt ectomorf pur ci cu inclinații spre mezomorf. Sunt convins că în toți acești ani de bâjbâit aș fi putut obțien progrese mult superioare poate chiar să îmi ating limitarea genetică. Care teoretic e undeva în jur a 100 de kg la un procent de 12% grăsime. Una din greșelile pe care le-am făcut și la care încă plătesc este că am confundat aspectul vizual cu forța reală. Astfel am investit efort în dezvoltarea după imaginea atleților care îmi plăceau mie estetic fără să acord atenție adevăratelor nevoi de dezvoltare ale corpului meu.

După părerea mea cel mai bine atunci când vrei să vezi dacă stăpânești o limbă străina este să mergi în țara respectivă și să vorbeși cu adevărații cunoscători ai limbii așa și în ce privește forța și puterea cel mai bine este să te uiți în grădina celor care se ocupă cu așa ceva. Cine este mai îndreptățit să vorbească despre forță brută decât halterofilii?


Astfel dacă ne uitam pe standardele de forța la anumite categori de greutate vom putea trage câteva concluzii. Concluzii despre modul cum te dezvoltă „trasul de fiare” în mod greșit.


Întâi să definim terminologia:
Neantrenat: Subiect sănatos neantrenat care nu a mai efectuat exercițiile dar care le execută corect ca formă.
Novice: Personă care s-a antrenat serios timp de 3-9 luni
Intermediar:Persoana care s-a antrenat până la 2 ani
Avansat:Un individ care s-a antrenat mai mulți ani cu scopuri clare în dezvoltarea atletică
Elita:Atleți care participă în sporturi de forță. Doar 2% din populația care se antrenează atinge acest nivel.
(Am selectat doar valorile pentru greutatea mea. Pentru a vedea toate valorile mergeți pe sit-ul http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html)


Tabelu este pentru 82 de kg:

kg


Neantrenat


Novice


Intermediar


Avansat


Elita


Eu


Împins de la piept


60


75


90


125


157,5


90


Îndreptări


67,5


125


142,5


200


250


115


Împins de la umeri


35


50


65


77,5


105


57,5


Genuflexiuni


55


100


122,5


167,5


217,5


100


Concluziile sunt ușor de tras ca și timp investit în antrenamente și ca percepție personală trebuia să fiu în zona de avansați. Iarăși eu consideram că la împins de la piept și împins de la umeri stau cel mai prost. De fapt sunt zonele unde sunt cel mai departe de novice. Zona picioarelor e dezastru. Acum greutățiile puse sunt greutăți cu care fac eu acum serile maximale deci nu e vorba de maximul absolut pentru o singură repetare. Sunt greutațile cu care lucrez la momentul actual și dacă vreți să vedeți cum stați vă sfătuiesc să folosiți tot valorile acestea.
                                                    

În mare practic antrenamentele la sala de forță au fost foarte neproductive în ce privește puterea relativă dezvoltată. Dacă vă interesează și altceva decât aspect estetic e timpul să plecați puțin urechea și în zona de unde apare forța, adică antrenamentele cu haltere.


Efectele negative ale unei dezvoltări musculare dezechilibrate pe care le resimt eu:


1Am forță pe care nu pot să o dezvolt din cauza nedezvoltarii suficiente a tendoanelor la nivelul genunchilor, umerilor, soldurilor. Practic mușchi s-au dezvoltat cu greutăți medi mai tare decât s-au dezvoltat tendoanele și risc accidentări dacă încerc să efectuez exerciții cu încărcătură maximă. La sală asta e mai puțin important dar în viață într-o situație dinamică asta e o poartă deschisă spre accidentări sau performațe scăzute.


2. Trenul inferior este subdezvoltat față de trenul superior asta se traduce prin instabilitate și forță ce nu poate fi pusă în valoare. Sunt ca o piramidă ce se sprijină pe vârf.


3. Grupele stabilizatoare sunt subdezvoltate față de grupele principale. Asta înseamnă o lipsă de eficiență în mișcări, proastă poziție a corpului și explozie scăzută.


4. La categoria mea de greutate sunt un sportiv ineficient.


5. Sistemul nervos nu e antrenat să coordoneze eficient musculatura pentru a obține maximul posibil în mișcarile complexe și care cuprind tot corpul.