Tuesday, October 25, 2011

Dezvoltarea fizica si geneticul

Geneticul - binecuvantare sau blestem si cum intervine acesta in dezvoltarea fizica/sportiva.


Geneticul isi spune cuvantul atunci când doi sportivi se antrenează/hranesc/odihnesc în condiții similare dar numai unul va câștiga o competiție sportivă iar celalalt nu.
Geneticul face diferenta intre doi sportivi, care deși se antrenează/hranesc/odihnesc în condiții similare, unul va atinge un anumit nivel de perfromanță mai repede ca celălalt. Fără ca asta să însemne ca celuilalt îi este interzis sau ca nu îl poate depăți pe primul. Unii sunt iepuri iar alții țestoase.
Geneticul dicteaza maximul absolut pe care ambii sportivi il pot atinge, maximul unuia poate fi mai mare ca al altuia.


Ce nu este genetic?
Genetic nu este să fii gras genetic , nu este să fii excesiv de slab și fără masă musculară. Genetic nu este să nu poți să faci nimic pentru că tu nu ești cu sportul. Aia nu e genetic aia e lene, proastă înțelegere a funcționării corpului, mod prost de hranire, mod prost de odihna, orice altceva, dar în general se termină cu prost sau o abordarea proasta a celor de mai sus.

Dacă te uiți la 10 masculi de cimpanzeu luați separat vor arăta la fel. Prin la fel intelegem puternici. Dacă îi pui unu lângă altul vei începe să observi mici diferențe. Unul e puțin mai mare, altul puțin mai puternic, altul are brațele mai dezvoltate ca ceilalți etc. Dacă te uiți la 10 bărbați (caucazieni să zicem) de multe ori par din specii diferite. Nu suntem din specii diferite, suntem doar din medii diferite.
Cel mai clar se observa proasta acuzare a geneticului când te uiți la un pluton de soldați. Acolo condițiile sunt aproximativ aceleasi, iar aspectul lor este similar.

Pentru cine este acest articol?
Pentru ăla gras care crede ca e năpăstuit de soarta. Nu există așa ceva în 99% din cazuri. Geneticul acolo spune doar că dacă ar face ce face unul “făcut” ar lua poate cu unu, două kg în plus pe parcursul a catorva luni de zile. Înseamnă doar o nevoie de atenție mai mare la detalii. Mai precis la ce mănâncă și la nivelul de efort depus. E bine și cu cardio dar e bine să nu lipsească nici efortul serios, intens unde se ard cu adevărat calori și se dezvoltă masă musculară.

Pentru ăla slab care crede că el mănâncă mult si degeaba. Fals, în general nu mănâncă mult. Dacă ar lua o foaie de hârtie și ar nota tot ce mănâncă într-o săptămână și ar mai face și câteva calcule în cele mai multe cazuri va rezulta că mânâncă insuficient pentru consumul pe care îl are. Poate manca mult volumic, dar poate mancarea aia nu e si de calitate. Poate că organismul lui e mai deștept ca el și nu e dispus să stocheze grasime inutilă. Pentru ăia slabi soluția nu e mai multa mancare, fie ea junk food, nici mai mult antrenament, cu accent pe flexii pentru biceps cu gantera sau mai rău la aparat, soluția este dezvoltarea de masă musculară. Iar masa musculară se dezvolta cu antrenamente intense, utilizand exercitiile complexe (genuflexiuni,îndreptări, etc) dublate de mîncare și odihna adaptate la efort. O abordare proasta va duce doar la pierdere de timp si energie la sală și întărirea mitului că există unii năpăstuiți genetic.

Fals, oricine poate atinge un nivel ridicat de dezvoltare fizică, oricine poate atinge un nivel ridicat sportiv chiar și pentru cei bolnavi sau cu handicap. Adevărat e că nu oricine poate câștiga competiții de profil. Acolo dacă ai noroc ca unu favorizat genetic să fie și la fel de bine antrenat ca tine probabil că te va depăși, probabil pentru că mereu mai e și loc de inimă.

Nu nu este un trucaj, nu este o reclamă stupidă la un nou supliment minune. Un băiat curajos a facut un experiment mai multe puteți vedea aici.Si sa navigați putin prin pozele postate acolo vă veți da seama destul de clar ce nu este genetic și ce e.