Saturday, October 15, 2011

Setarea obiectivelor fitness, sau cum sa incepi.

Simplu! Cu tine.
Te-ai hotarat sa te schimbi, te-ai saturat sa fii ala slab sau ala gras sau ala lenes si lipsit de energie.Ai avut un moment pheonix si ai ajuns la concluzia ca viata e prea scurta ca sa ti-o petreci intr-un loc in care nu vrei sa fii.

Imi plac incepatorii, de cele mai multe ori sunt entuziasmati, condusi de acea dorinta puternica de schimbare, multi dintre ei vor sa invete, sa acumuleze si daca se poate, intr-o saptamana sa realizeze lucruri pe care nici intr-un an nu ar reusi. E frumos si e normal, dar nu uita ca inainte sa alergi trebuie sa inveti sa mergi, inainte sa inveti sa mergi, trebuie sa stai in picioare, saritul peste etape nu te va aduce mai aproape de obiectivul tau, ba chiar te poate incurca.



Fie ca ai ajuns in sala de sport pentru ca vrei sa dai jos niste kilograme, sau mai multe, vrei sa pui niste kg sau mai multe, trebuie sa intelegi ca nu poti face lucrurile la intamplare. Sa tragi de fiare nu e suficient cum nici sa alergi nu e suficient, asta daca nu cumva esti binecuvantat cu un super genetic, dar ai fost prea lenes si delasator. A atinge un nivel de fitness implica antrenamente, alimentatie optima si odihna, iar cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci e sa inveti sa legi toate aceste aspecte, sa nu te grabesti si sa ai rabdare, sa intelegi ca nu exista o reteta universal valabila. A intelege cum functioneaza lucurile este esential si poate face diferenta intre un program de fitness de succes si unul esuat. Daca alegi sa faci lucrurile la intamplare, pentru ca esti prea grabit, vei avea rezultate la intamplare.


Cum sa ai un start inteligent.

1. Stabileste-ti obiectivele.
Atunci cand incepi o calatorie vrei sa stii si unde ajungi, cel putin eu asa functionez. Pentru asta, am nevoie de o harta. Creaza-ti harta si stabileste-ti la modul realist destinatia, kilometrii pe care ii ai de parcurs, popasurile, instrumentele de care ai nevoie, cat timp iti va lua sa ajungi pana la destinatie, dar pana la urmatorul popas/punct de control? Cat de repede vei ajunge la destinatie tine foarte mult de cine esti acum si de pasii pe care ii vei urma in atingerea obiectivelor.

Ce trebuie sa ai in minte atunci cand iti setezi un obiectiv e ca el trebuie sa fie:
  • specific: vreau sa pierd z kg de tesut adipos, vreau sa pun z kg de masa musculara.

  • masurabil: cel mai simplu mod de a-ti cuantifica progresele este sa ai ceva masurabil la mana. Inainte de a incepe un program fitness (alimentatie, antrenament, odihna), cat si pe parcursul sau masoara-te (locurile indicate in foto), cantareste-te (intotdeauna in aceleasi conditii) si fa-ti poze (intotdeauna in acelasi loc, aceleasi conditii, tot corpul - fata, spate, lateral ). De ce nu este suficient cantarul? Pentru ca el nu face altceva decat sa afiseze un numar, dar nu spune nimic despre calitatea acestui numar si nu putem stii daca modificarile provin din masa musculara sau grasime. Mai exista posibilitatea, in special daca esti incepator, sa stagnezi cateva saptamani, sau cel putin tu sa crezi ca ai stagnat, cand defapt ai pus masa musculara si ai dat jos grasime. 1 kg nu arata intotdeauna la fel, masa musculara este mai compacta si da un aspect suplu corpului. Acest fapt va fi sesizabil vizual (poze) si masurabil in centrimetrii. Astfel progresul va putea fi urmarit usor si vei ramane si cu o marturie a reusitei tale.
    • accesibil: stabilesc daca am resusrsele necesare atingerii obiectivelor. In cazul "compunerii" unui astfel de program este foarte important sa ai cunostintele necesare de baza pentru a intelege ce se intampla defapt cu corpul tau atunci cand il antrenezi, cand este hranit, cand este in repaos si cum alimentatia si tipul de antrenament sau exercitii folosite pot veni in sprijinul obiectivului tau. Informatii in online sau offline gasesti cu carul, nu asta e problema, problema e ca sunt prea multe si de multe ori confuzante. Pentru inceput e ok sa gasesti un program sustinut practic si cu o baza stiintifica pe care sa-l incerci o perioada (sa zicem 6 saptamani) si sa-l modifici daca e cazul (daca apar perioade de platou sau daca nu se inregistreaza progrese). Important e sa alegi unul care pentru tine are sens si sa te tii de el, fara a pica in capcana alergatului dupa mai multi fluturi deodata, tendinta va fi sa incerci in fiecare saptamana altul, dar pe termen lung practica a demonstrat ca rezultatele unui program se pot evalua just abea dupa 6 saptamani.
    • realist:stabilesc daca obiectivul meu se incadreaza in realitatea inconjuratoare, daca exista un context favorabil.Sa ai un obiectiv solid si realist este ceea ce te va tine pe drumul corect. Sa slabesti 30 de kg sau sa pui 15 cu o luna inainte de Revelion, nu sunt obiective serioase, realiste, asta daca vrei ca acele kg sa fie calitative. Alea 30 de kg cu siguranta nu le-ai strans in 3 luni/ esti slab pentru ca nu ai o alimentatie corelata consumului tau de energie, ai o structura specifica, iar constructia de masa musculara cere timp. Desigur, cu totii vrem rezultate peste noapte, dar trebuie sa intelegi ca a construi si a mentine un corp armonios cere timp si implica abordarea unui stil de viata. Fitnessul este o stare de a fi, nu o stare provizorie sau de duminica, sau cand ne aducem noi aminte. Dieta pe care o abordezi trebuie sa fie una placuta, alegerea alimentelor sa faca parte din cele pe care le tolerezi, nu sa ajunga o corvoada sau tortura pentru ca poate nu-ti place telina...La fel si programul de antrenament trebuie sa contina activitati pe care le agreezi/poti sa le practici, sportul nu inseamna chin sau sanatate pusa in pericol. Nu te forta sa alergi daca nu-ti face placere pentru ca nu o sa te tina mult.
    • temporizabil:in setarea unui obiectiv, factorul timp poate face diferenta intre succes si esec. Tineti minte rezolutiile de la inceput/sfarsit de an care incep cu "Anul asta o sa ma tin de sala, anul asta o sa slabesc 10 kg, anul asta o sa reusesc sa fac 10 tractiuni la liber, o sa ma las de fumat...", "anul asta" nu e termen, e o marja de timp prea generala care-ti confera o anumita lejeritate si libertate de a te apuca si reapuca de treaba la infinit. Un termen clar, realist, realizabil si corect formulat va pune presiune pe tine si te va tine ancorat in prezent si in stare de alerta la modul "ce fac eu azi pentru visul meu de maine unde maine e un 3 martie, sau ziua mea, sau Paste, adica o data clara cu un plan concret.


    Va urma....