Friday, January 13, 2012

Cum alegem si ce inseamna un antrenor personal


A pătruns de ceva vreme și la noi în țară conceptul de antrenor personal. Daca v-ați pus vreodată una din întrebările următoare "Am nevoie de un antrenor personal? ", "Merită să plătesc un antrenor personal?" voi încerca să vă ajut să găsiți un răspuns în continuare.

În primul rând trebuie înțeles că un antrenor personal este o unealtă. Daca suna dur și impersonal. Atunci să îi zicem că este un profesor. Daca el este un profesor atunci inevitabil tu ești un elev.



Prima întrebare la care trebuie să raspunzi este:

Ce fel de antrenor personal îmi e necesar?
Care este primul lucru de care ții cont când te duci la școală? În ce clasă te înscrii.
Dacă ești în clasa I nu cred că este cea mai bună decizie să te duci la un profesor universitar, nu?
Așa și cu antrenorii personali , dacă acum te apuci de sport,nu are nici un sens să cauți un antrenor care antreneaza sportivi de performanță. Antrenorii personali ca orice alt prestator de servicii pe lumea asta au un cost, teoretic, proporțional cu nivelul serviciilor oferite. Astfel că privind problema economic și practic cel mai bine e să mergi la un antrenor personal care să îți acopere nevoile tale de începător. Probabil că mulți o să dea ochii peste cap cu superioritate, dar după părerea mea orice antrenor personal poate da rezultate cu un începător.

Am nevoie de un antrenor personal?
Mersul la sală nu este ceva simplu, nu este ceva ce se învață citind o pagină dintr-o revistă. Fiecare are particularități proprii și urmărește rezultate diferite. Unul vrea să slăbească, altul să facă mușchi și cei mai mulți vor să arate bine fără să înțeleagă ce implică asta.

  • Dacă îți permiți să plătești unul, dacă găsești unul care să îți placă, în primul rând ca om, merită. Relația cu un antrenor personal e una destul de complexă. Trebuie să se atingă un anumit nivel de încredere ca această relație să funcționeze și tu să beneficiezi la maxim de ea.
  • Dacă ești dispus să studiezi continuu și să descoperi singur greșind pe pielea ta, posibil accidentându-te, posibil risipind multă energie în van, atunci nu este nevoie de un antrenor personal. Eu nu vreau să am un antrenor personal, îmi place prea mult să descopăr singur și să studiez acest domeniu.



Ce avantaje oferă un antrenor personal?

  • În primul rând cunoștințe și experiență pe câmpul de luptă. Dacă tu ai citit un mod de a ajunge la anumite rezultate se presupune că el a citit trei sau zece. Apoi el a mai văzut și alți oameni folosind diferitele metode și poate să aleagă mai rapid și mai corect metoda cea mai eficientă pentru ca tu să îți atingi obiectivele dorite.
  • Un antrenor personal poate observa și corecta modul de execuție al exercițiilor și astfel să te scutească de accidentări inutile. Un antrenor personal poate vedea cum reacționezi la volumul de efort și îți poate doza mai corect acest volum pentru ca tu să nu cazi nici în situația lipsei de progres și nici să nu te supraantrenezi.
  • Un antrenor personal te va disciplina mai mult decât te-ai disciplina singur.
  • Un antrenor personal va reacționa mai rapid ca tine in momentul în care e nevoie de o schimbare.
  • A lucra cu un antrenor personal e infinit mai puțin plictisitor. Îți mai spune o poveste te mai încurajează, îți mai dă încredere te mai aduce cu picioarele pe pământ atunci când paranoia te duce spre depresie. Îți dă din energia lui și te stimulează să lucrezi. Cel puțin așa ar trebui să facă.
  • Un alt aspect pozitiv de luat in calcul este ca un antrenor personal te poate asista la acele exercitii la care ai nevoie de un partener, in special daca este vorba de o relatie stransa, bazata pe incredere.



Ce dezavantaje poate avea un antrenor personal?
Da, un antrenor personal are și dezavantaje.

  • Creează un grad de dependență. Chiar după mult timp de făcut sub îndrumarea unui antrenor e posibil să vii singur la sală și să nu știi ce să faci.
  • Costa și uneori nu putin.
  • Un antrenor personal te poate împinge uneori să faci mai mult efort decât trebuie. Asta se poate întâmpla chiar și la antrenorii foarte buni.

Cum să relaționezi cu antrenorul tău pentru a obține maximul de beneficii

  • În primul rând, lasă rușine la ușă. În al doilea rând ia respectul cu tine. Orice senzație dubioasă sau de durere trebuie comunicată cât mai detaliat. Orice omisiune din jenă sau orgoliu poate duce la accidentări. Nu toți oamenii se manifestă la fel la efort. Pe unii se vede când și-au atins limita, alții pot leșina fără prea mari avertizări.
  • Nu îți fura singur căciula. Dacă ai primit o temă în sală sau o indicație pentru regimul alimentar nu îți bate joc de banii și munca ta. Respect-o! Dacă nu ai respectat-o comunică treaba asta. Explică de ce, poate că există motive întemeiate și alternative. Doar de aia ai antrenor personal, să găsească soluțiile cele mai bune.
  • În săli lumea nu este pregătită foarte bine, am mers în multe săli și am văzut mulți "veterani" la lucru. Sunt urechiști, se bazează pe zvonistică și folosesc afirmații de genul "mi-a zis mie unu' ". Mulți au citit doar o părere despre ceva și au impresia ca adevărul e la ei. Un antrenor personal chiar și slab ar trebui să depășească în cunoștințe marea majoritate a "pricepuților". Așa că nu te lăsa influențat și cuprins de neîncredere când auzi părerei contrare susținute cu vocea ridicată și mimică sigură în loc de argumente.
Dacă ai ales un antrenor personal trebuie să ai încredre în el.
Dacă relația cu antrenorul tău nu te satisface, dacă simți că ești tratat prost că nu ti se acordă atenție, că nu ești respectat, că nu progresezi cu lunile deși respecți indicațiile cu sfințenie și programul tău nu se schimbă renunță la el.
Poți să lucrezi și cu un antrenor personal prin corespondență. Care să îți dea un program și indicații pe mail, sau telefonic, sau mai stiu eu cum, dar nu te aștepta la aceleași rezultate ca atunci când ar sta lângă tine. Nu exista rețete ideala care să mearga la orcine, eficiența sporită dată de prezenta antrenorului este fix acea pereche de ochi în plus, lângă tine, care vede mai bine ca tine cum răspunzi la efort și cum efectuezi exercițiile.
Pentru situația aceasta recomandarile de la relaționare trebuiesc subliniate. Singura modalitate de a te coordona cât mai bine este feedback-ul pe care il transmiți. Așa că transmite corect, transmite la timp și transmite tot.