Saturday, January 14, 2012

Potiunea Magica de dupa antrenament


  • Sana/Iaurt gras - tinut/a 2 ore la congelator
  • 1 cupa caseina/milk&egg/Zer
  • Coaja rasa de portocala/lamaie
  • 2 linguri fructe de padure congelate
  • 6 nuci/alune/arahide/migdale pralinate
  • 1 vf de cutit praf de scortisoara
  • Esenta de vanilie
  • Indulcitor



Se arunca toate intr-un castron, se bat cu telul 1-2 min (nu folositi mixer-ul, decat daca va doriti o ciorba fara gust) se rosteste formula magica: A-Na-Bo-Lic si se face sa dispara folosind bagheta magica (o lingura, neaparat cu coada lunga)


Nota:
Teoria ne spune ca imediat dupa antrenament, combinatia perfecta ar fi ceva cu absorbtie rapida, pentru ca este momentul magic in care cerurile se deschid. In timpul antrenamentului depozitele de glicogen din ficat si muschi se golesc, iar corpul este pregatit sa absoarba optim toti acesti nutrienti pentru a reface aceste depozite si a repara tesuturile distruse, fara insa a exista pericolul stocarii alimentelor sub forma de grasime. Cea mai buna optiune recomandata de specialisti, experti, oamenii de stiinta si practicanti, ar fi o combinatie de proteina slaba completa, care sa contina toti cei 9 aminoacizi esentiali cum ar fi: zerul, albusul de ou, pieptul de curcan, pieptul de pui, in combinatie cu carbohidrati rapizi: zahar, dextroza. Pentru satisfacerea acestor necesitati, piata suplimentelor nutritive ofera o gama larga de astfel combinatii ideale sintetizate sub forma de prafuri (pudre proteice).

Din punct de vedere nutritiv, reteta prezentata contine atat surse de  proteina completa, carbohidrati si grasimi, nu e neaparat o masa ideala imediat dupa antrenament, datorita continutului de nuci (grasimile lentifica procesul de absorbtie), dar poate fi o optiune pentru o alta masa completa, in zilele de antrenament.

Varianta potrivita pentru imediat dupa antrenament ar fi fara nuci, cu iaurt degresat (0.1% grasime) in loc de sana/iaurt gras, iar ca optiune pentru pudra proteica, cea mai buna varianta este proteina de zer (caseina sau milk & egg se absoarbe mai lent).


Buon Apetitto'!