Wednesday, June 26, 2013

Centura de forta

Urmează un articol scurt despre necesitatea și utilitatea centurii de forță.
Este utilă o centură de forță atunci când ridicăm greutăți? Dacă da, când este necesară?





Centura de forță are ca scop creșterea presiunii abdominale, ce are ca efect o mai bună stabilizare a trunchiului atunci când ridicăm greutăți. Deci este folosită pentru protecția coloanei.
Dacă cel ce se antrenează o face pentru sporturi în care nu utilizeză centura, este mai bine să nu utilizeze centura nici la antrenament. Executarea cu centura a exercițiilor implică anumite automatisme și o anumită rutină, atunci când efectuezi o mișcare. Este mai sigur să nu obișnuim corpul să se bazeze pe suportul centurii dacă inteția noastră este de a performa fără ea. De exemplu eu sunt interesat să pot ridica un adversar care se opune și să o fac chiar și în poziții incorecte în condiții de siguranță fără să port centură de forță.

Pentru atleții ce activează în sporturi de forța, ca powerlifting-ul, haltere olimpice sau competiții de tip strongmen este recomandată utilizarea centurii. Dar, doar pentru momentele când lucrează cu 85% din greutatea maximă pe care o pot ridica. Aceștia au voie să utilizeze centura de forță în timpul competițiilor și aceasta îi ajută să ridice o greutate mai mare, deci este un instrument util.
 Pentru utilizatorii obișnuiți ai sălilor de fitness, al căror scop este un corp echilibrat și funcțional, nu se justifică utilizarea centurii aproape niciodată. Este de dorit ca aceștia să învețe să își utilizeze eficient propria centură, formată din musculatura abdominală și lombară. Ridicarea unei greutăți în zona 90% din maxim, sau mai mult, nu își justifică riscurile pentru această categorie de sportivi.
Utilizarea centurii este utilă doar pentru câteva exerciții ca îndreptări, genuflexiuni, împinsul deasupra capului sau ramatul cu haltera, restul exercițiilor nu beneficiază de utilizarea centurii. Mai ales exercițiile în care stăm așezați sau culcați.







Pentru a utiliza eficient centura este necesar să înțelegem cum se utilizeză și mai ales să învățăm să ridicăm greutăți corect fără centură.
Eu nu utilizez centura pentru că nu am fost niciodată interesat de a ridica cât mai mult în condiții extrem de restrictive. Eu am obiective atletice așa că mă interesează să am un corp funcțional în situații dinamice și cât mai diverse. Antrenamentele de forță pentru mine sunt menite să îmi crească capacitățile în cadrul antrenamentelor de arte marțiale, de alergare, sau să îmi îmbunătățească sănătatea.

 Din tot ce am citit și din experiența mea cu antrenamente de forță cred că o foarte mică parte dintre cei ce frecventează o sală de forță au de câștigat beneficii de pe urma utilizării centurii. Pentru a ajunge să te bucuri de aceste beneficii este oricum nevoie să o utilizezi corect și să ridici și fără ea.
Nu voi intra în detalii legate de modul de utilizare al centurii, pentru că nu am suficientă experiență în acest domeniu pentru a sfătui pe alții. Plus că singurii sportivi care ar trebui să utilizeze centura sunt oameni ce au o experiență mai mare ca mine în ridicatul greutăților și este posibil să există subtilității pe care eu încă nu am ajuns să le simt. Nu în ultimul rând, dacă vreți să utilizați centură de forță folosiți una de calitate, care are o flexibilitate scăzută.