Tuesday, November 1, 2011

Ne place outdoor - cum sa te antrenezi in aer liber


Repede, repede cat mai e vreme buna.
Pentru ca e uneori e aglomerat, prea cald, prea inchis, prea zgomot prin sali, poti alege sa-ti faci antrenamentele afara. Sau poate esti plecat in vacanta, delegatie, sau pur si simplu terbuie sa calatoresti, iar cautarea unei sali ar fi o bataie de cap.

Inca un motiv solid pentru care practic si astfel de antrenamente, este ca am realizat ca pe partea de mobilitate, flexibilitate, viteza, rezistenta, core, nu prea stralucesc. Pot sa imping x grautati de la piept, sau sa fac tractiuni la scripete cu x greutati, unde x este un numar (evident) impresionant, dar nu sunt in stare sa fac a o flotare sau o tractiune completa, sa nu mai vorbesc de statul in maini sau alte sf-uri. (aruncati un ochi aici ) iar pentru asta am incorporat si un antrenament bodyweight care merge de minune, facut in spatii deschise. Aceste aspecte sunt foarte importante si deseori ignorate de cei care prefera "trasul de fiare". In timp, mai ales daca esti fanul exercitiilor de izolare, ajungi sa devii teapan, lucru care nu prea serveste traiului zilnic.

Printre avantaje amintim.
-sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic si energetic.
-spatiul este nelimitat.
-optiunile sunt nelimitate.
-poti sa te incarci de verde (nu e cazul sa te gandesti si la aer curat, daca stai la oras).
-nu imparti jucariile cu nimeni.
-nu prea ai ce jucarii sa imparti, tot ce ai nevoie este vointa, apa, eventual o coarda sau benzi elastice, poate gantere, daca nu, nicio panica, sunt destui bolovani prin parcuri, propriul corp si lipsa inhibitiilor.

2 exemple de antrenament in natura/outdoor - testate de autor:
Cardio/anduranta.

Backpack power walk:
Tradus prin mers rapid constant, prin parc, cu un rucsac in spate plin cu apa si greutati ( pentru inceput nu te arunca la greutati mari), sau folosind o vesta speciala.
plusuri:
- poti sa te bucuri de peisaj.
- este foarte solicitant, datorita greutatii adaugate, ajungi sa-ti simti fiecare grupa majora de muschi, incluisiv abdomenul (care e o grupa mica contrar credintelor populare).
- poti sa prinzi un bronz frumos.
- te bucuri de muzica.
- ajuta la postura, datorita rucsacului, umerii sunt obligati sa pastreze o pozitie corecta.
- comparativ cu o banda de alergat, ai la'ndemana o gama larga de optiuni pentru a-l face mai interesant: mers in panta, mers in rampa, urcat trepre, mers pe pietris, mers fandat si asa mai departe.
minusuri: nu s-au inregistrat pana acum.



Antrenamente cu greutatea corpului:
Acest tip de antrenamnet necesita un minim de echipament (corpul tau e suficient), sau chiar deloc.

200 m sprint
180 sarituri de coarda
200 m sprint
- 20 step ups
- 20 flotari pe marginea bancii (orice banca din parc, sau borduri mai inalte, sau orice suprafata pe care consideri ca o poti folosii, important e sa ai imaginatie si vointa)
- 20 box squats ( banca)
- 20 dips (banca)
200 m sprint
180 sarituri coarda
200 m sprint
-15 step ups laterale
-15 tree push back (flotari cu priza ingusta la copac)
-15 mountain climber
-15 balansari cu gantera
200 m sprint
180 sarituri de coarda
200 m sprint
- 10 burpees (sau coreene)
- 10 tractiuni asistate
- 10 genuflexiuni & presa pentru umeri
- 10 reverse crunch banca
180 sarituri coarda
1 min plank hold
mort!
tempo: cat mai repede posibil, pastrand forma corecta a exercitiului.
pauza: cat mai aproape de zero
apa.
variante: fiecare antrenament arata diferit, ca ordine, ca alegere a exercitiilor, mai aleas cand sunt atat de multe posibilitati. Daca te hotarasti sa-l repeti pe viitor, noteaza-ti timpul in care l-ai finalizat si incearca data viitoare sa scoti un timp mai bun (nu uita ca esti prorpia ta competitie).
Un mare plus: este genul de antrenament pe care il poti face oriunde, oricum, deci nu mai ai scuze.

cool video :

avertisment: acestea nu sunt sfaturi, sunt acte/experiente personale, inainte inceperii oricarui program de nutritie si antrenament cereti sfatul medicului.

Daca ai avut experiente similare, iti place sa te antrenezi in aer liber, sau ai idei despre antrenamente nu ezita sa le impartasesti cu noi printr-un comentariu.

p.s. nu uita sa-ti bei apa