Wednesday, March 28, 2012

Testosteronul in pericol

Toata lumea a auzit măcar odata de testosteron. Acesta este hormonul care produce carateristicile masculine. Fără ca asta să însemne că este absent în totalitate la femei. Doar că, este prezent într-o cantitate mult mai mică. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății, un nivel normal de testosteron este și garanția că, în urma antrenamentului, vei obține efectele scontate. Pentru o detaliere mai amănunțită a modului de funcționare și normalizare a nivelului de testosteron intrați aici.





Eu vreau să vorbim despre cum să nu îl dezechilibrăm.
Dacă vă spun că este evidentă scăderea nivelului de testosteron, doar când te uiți pe stradă, o să îmi reproșați că sunt rău. Așa că voi da subiectivismul și gusturile mele, despre cum ar trebui să arate și să se poarte un bărbat, deoparte. Vom apela la descoperirile stiințifice. Iar acestea susțin că nivelul de testosteron a scăzut în ultimii 50 de ani. Dacă asta e un lucru rău sau e doar modul de evoluție al speciei noastre, rămâne de aflat. Cert e că au fost corectate normele medicale pentru că normalitatea nu se mai gasea în media statistică.





Se pare că nivelul a scăzut cu 1,2% anual din 1987 până în 2004, ajungându-se la circa 17%. Poate că o parte din explicație ar putea fi numarul crescut de supraponderali, căci grăsimea în exces este corelată cu nivele scăzute de testosteron, sau poate că e vorba de utilizarea medicamentelor, astăzi multă lumea ia medicamente zilnic. Dar totuși, toate acestea nu reușesc să explice scăderea aceasta semnificativă. Scădere ce a fost observată și în grupul din care au fost eliminate acele două categorii de oameni, supraponderali si cei care abuzeaza de medicamente..
Fertilitatea a scăzut de asemenea în lumea întreagă, astăzi nu mai este o ciudățenie să auzi cupluri care au probleme să procreeze. În Danemarca 40% din bărbați au un nivele anormale al concentrației de spermatozoizi.
Numarul mediu de spermatozoizi a scăzut de la 113mil/ml în 1940, la 66mil/ml în 1990. De asemenea, definiția spermei "normale" a fost modificată în acea perioadă, de la 60mil/ml la 20mil/ml.
Un alt studiu organizat la Paris, efectuat pe 1350 donatori de spermă, a concluzionat că anual calitatea spermei a scăzut cu 2% și subiecții mai tineri având calitatea cea mai scăzută.
Fiind vorba de o deteriorare la nivel mondial, principalii suspecți devin toxinele și chimicalele pe care le ingerăm și respirăm în fiecare zi.


Unul dintre cei mai periculoși este Bisphenol (BPA)
Dacă pentru alte toxine ne imaginăm că e nevoie de o anume doză să devină periculoase, pentru acesta trebuie să întelegem că nu e o toxină ci este un hormon sintetic. Iar hormonii, în orice doze, pot dezechilibra funcționarea organismului. Hormonii sunt modul de comunicare în cadrul corpului și procesele metabolice se desfășoară după aceste semnale. BPA-ul a fost sintetizat in 1981 si este o variantă de estrogen sintetic (hormonul antonimic al testosteronului) în 1930. Doar în, timpul celui de-al doilea război mondial s-a descoperit că, în combinație cu alte substanțe, BPA-ul poate produce un plastic greu casabil. În timp ce unii sugerau ca BPA-ul să fie folosit ca hormon sintetic, patentul a fost cumpărat de industria plasticului. Astăzi BPA-ul se estimează că susține o industrie de 100 milioane de dolari pe ora. Singurele teste care sunt efectuate cu privire la efectele acestei substanțe sunt efectuate tot de aceasta industrie.
Xenoestrogenul acesta actionează ca o injecție cu estrogen, dar în moduri mai imprevizibile, fiind sintetic. Va scădea nivelul de testosteron și va crește nivelul de estrogen în organism, de asemenea va crește rezistența la insulină (care dă probleme de supraponderabilitate și diabet).
Ce putem face?
  • În primul rând să nu mai bem apă din sticle de plastic.
  • Dacă nu avem alternativă, măcar să nu le refolosim (apar microfisuri ce permit o mai buna eliberare de BPA) și să nu le încălzim sau să nu le lăsam la soare, căci din acestea se eliberează cantități mai mari de BPA.
  • Hartia termica de la casele de marcat și ATM-uri contine între 0.8, și 3% BPA, a se evita contactul cu ea și a se evita contactul cu servețele de curățare după manipulare, acestea cresc gradul de absorție prin piele.
  • Nu încălziți la microunde în recipiente de plastic.
  • Mâncarea la conservă poate avea așa ceva.

Produsele cu simbolul 3 si 7 trebuiesc aruncate

Alt dușman al testosteronului sunt ftalații
Folosiți în produse cosmetice, vopseluri, plastice, braduții de mașină, parfumuri. Aceștia, ca și PBA-ul, reduc testosteronul, cresc rezistența la insulină și  afectează magneziul și zincul din organism. Se pare ca există o corelație între explozia cazurilor de autism și introducerea acestor substanțe în 1970.
Parabenii
Aceștia sunt compuși înrudiți cu ftalații, care se gasesc în majoritatea produselor cosmetice. Dar există alternative de produse cosmetice și fără parabeni, votați cu portofelul.

Metalele grele, campurile magnetice generate de aparate electrice(dirty electriciy)
Telefonul ținut în buzunar, notebook-ul ținut în poală cu orele etc. Eu stau la birou și laptopul e pus pe birou. Telefonul când ajung undeva îl scot din buzunar, în mașina la fel.

Soia
Un aliment iubit de vegetarieni și de multe ori încadrat la hrană sănătoasă, poate afecta echilibrul hormonal citiți mai multe despre el aici.

Măsuri de prevenire
  • Suplimentele care ajută la protecția împotriva acestor agresiuni sunt. Glycine, Vitamina C, Glutamina, Taurina, ZInc,Antioxidanți cu vitaminele A,E și D, Resvertrol
  • Sauna ajuta la detoxifierea de ftalați dar sa nu aibă lemnul lipit cu clei.
Mai puteți afla pe site-ul asta informații suplimentare despre ce produse sunt sigure din acest punct de vedere.
În final, probabil că dacă ești puțin conștient, o să te curpindă disperarea, realizând că îți este imposibil să te ferești de toate acestea.
Totuși o reacție trebuie să ai. Începe dintr-un aspect controlabil al vieții tale, cum ar fi casa ta și elimină din ea aceste surse de dezechilibru. Orice produs cosmetic poate fi înlocuit sau chiar eliminat, caserolele de plastic, sticle de plastic pot fi înlocuite cu variante de sticlă. Loțiunile de corp pot fi Înlocuite cu măști naturale sau cu ulei de măsline, săpunul se găsește și în alte forme decât cel cu parabeni, samponul la fel. Personal cred că sapunul este folosit foarte prost, dar asta e o părere personală și nu vreau să intru acum în polemici pe acest subiect.

Dacă cineva vrea să scrie un articol despre diverse variante de evitare ale acestori substanțe, aș fi bucuros să îl public sau să link-ez către el, dacă deja îl are publicat. Orice sugestie poate fi trecută la comentarii.