Tuesday, March 20, 2012

Echipamentul pentru sporturile de contact

Vrei să te apuci de un sport de contact și nu știi ce îți trebuie pentru a fi echipat corespunzător. În funcție de tipul sportului pe care îl alegi, ai nevoie de haine adecvate. În general, care să permită o libertate de mișcare cât mai mare. De asemenea, haine care să permită pielii să respire și transpirației să se evapore. Pentru artele marțiale tradiționale de multe ori kimono-ul este obligatoriu. Înainte să îți alegi kimono-ul, trebuie să știi dacă sportul implică și prize.


Dacă implică prize, trebuie să fie făcut dintr-un material rezistent, țesătura numită bob de orez. Toate kimonourile sunt făcute din bumbac, așa că așteptați-vă să intre semnificativ la apă, cam 5 cm în lungime.
Următorul lucru și cel mai important, după părerea mea, este proteza dentară. Proteza dentară nu este un lux și nu este necesară doar pentru practicanții de sporturi în regim full contact. Proteza dentară are rolul de a proteza dinții, de a nu se rupe sau sfărâma.

Proteza dentara dubla

În cazul unui impact direct socul este repartizat pe întreaga dantură. Astfel ca sansele să ți se rupă un dinte, scad semnificativ. Eu am primit directe cu mănușa în plină gură și proteza m-a protejat corespunzător. Asta nu înseamnă că dacă vei recepționa o tibie, în plină forță, e garantat să mai rămâi cu dantura intactă, dar șansele sunt mai mari.
Celălalt motiv pentru care proteza este importantă, este că atunci când te lupți poți să scrâșnești din dinți involuntar, sau să îți clănțane dinți, chiar dacă impactul nu e la nivelul gurii. Nu vei rămâne fără dinți din așa ceva, dar se vor produce spărturi mici, care în timp pot genera carii și duc la distrugerea dinților.
Proteza dentara simpla
Acum, când îți alegi proteza, ai grijă să nu iei proteză dublă (și pentru dinții de jos). Dacă profesioniștii nu folosesc, poți să fii sigur că nici tu nu ai nevoie. Este destul de improbabil să te lovești la dinții de jos și spargerea lor, unul de altul, nu este posibilă, având dantura superioară protejată. Protezele duble nu îți permit să respiri și e ușor să le scapi.
După ce ți-ai ales proteza citește pe ea cum se formează pe dantura ta. Cele mai comune se baga în apă fiarta pănă se înmoaie, adică cateva secunde (până la 30 de secunde), apoi se scufindă o secundă în apă rece și se bagă în gură. Moment în care ea va fi încă fierbinte dar suportabil, atunci trebuie să faci vid între ea și dinți (sugi aerul din ea, nu stiu să explic mai bine)= atenție să nu muști din ea și să apeși cu degetele pe ea, să o ridici în sus pe gingi. Am vazut destui sportivi care, și-au cumpărat proteza și nu și-au format-o, apoi se mirau că le pică din gură. Dacă nu o faci cum trebuie, nu îți oferă protecție, dacă nu ți-a ieșit din prima mai merge să mai încerci înca o dată. Materialul devine maleabil la caldură și se rigidizează când se răcește.

Mănușile, acestea trebuie să fie modelul folosit în sportul pe care îl practici și mărimea să nu fie foarte mică. Dacă îți cumperi mănuși de box marimea 10 oz, sau mai puțin, ești ca și cum ai lupta cu mâinile goale. Partenerul tău de antrenament va simți foarte contondent impactul cu pumnii tăi. Există genul de sportivi care la întâlnirile între cluburi fac această chestie și folosesc mănuși mici. Este lipsit de sportivitate și evident, pentru toată lumea, caracterul infect al luptărorului.
Tibierele, acestea sunt protecție pentru tine, cât și pentru partener, așa că folosește tibiere suficient de groase. la antrenament, scopul tău nu este să îți accidentezi colegii. Un T.K.O. (knockout tehnic) cu tibia pe coapsă îl va lasă pe partener între o luna și o luna jumate cu un mers șchiopătat.
Bandajele sunt utile atunci când faci meciuri sau cand folosești mănuși de M.M.A. În rest, utilitatea lor e mai mult igienică, să nu îți transpiri prea rău mănușile în interior. Șansele, ca la un antrenament cu mănuși, să îți rupi pumnii sunt destul de mici.

Gleznierele, nu strică să le porți, o evaluare a distanței greșită și în loc să lovești cu tibia, vei lovi cu laba piciorului, nu știu căt te va proteja gelzniera, dar știu că ti-ai fi dorit să o ai pusă.
Cochilia, e foarte utilă mai ales în meciuri, o lovitură în testicule îți va scădea subit cheful de luptă chiar dacă te mai ridici. Probați-le, dacă puteți, că sunt pe dimensiuni și e mai bine să îți vină mare decât mică.
Dacă ai cască la dispoziție, e bine să folosești și așa ceva, am văzut destui luptători profesioniști care folosesc la antrenament. Capul nu se întărește de la lovituri, așa că nu ajută să lupți fără cască. În schimb, gâtul dezvoltă abilitatea de a absorbi socuri și cu cască și îți va da o stare de siguranță, care te va ajuta să progresezi.
Pieptar, personal nu găsesc că este util, loviturile la corp trebuie să le suporți sau să le blochezi, e mai greu să te accidentezi serios, așa că e un risc acceptabil. La fel ca tibierele, pieptarul este o protecție care te face mai neglijent, dar tibierele măcare au și avantaje. E destul de greu să ai o rată de 2, 3 antrenamente pe săptămână dacă ai tibile făcute praf.
Scopul protecțiilor este jumătate pentru tine și jumătate pentru partener, scopul antrenamentului este jumătate pentru tine și jumătate pentru partener. Odată intrat în sală, gândurile tale nu trebuie să fie cum să îi dau mai tare lui ăla, ci cum să învăți ceva nou. Dacă învață și partenerul ceva nou, e și mai bine, vei avea un parener mai capabil, care te va provoca și te va ajuta să îți crești și mai eficient nivelul.