Sunday, October 21, 2012

Experiment mancat necontrolat

Am decis să fac un experiment. Ce se întâmplă când mâncăm absurd de mult și prost într-o singură zi. Este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane aflate la dietă. Își pot controla alimentația până nu mai pot, iar când acest nu mai pot se petrece, urmează un episod de mâncat necontrolat. În care de regulă se pierde șirul miilor de kilocalorii consumate. Sunt și eu alături de voi curios cât de distructiv pentru dietă este un astfel de episod. Ne distruge complet progresul făcut? Oare cât din aceste calorii se pot digera și cât din ele poate corpul să transforme în grăsime. Ce diferență va fi pe cântar și ce diferență va fi în cm după un astfel de episod. Voi face iar măsurători după 24 de ore și după 48 de ore când bănuiesc eu ca se va ajunge la o stare de echilibru.

 Nu  intenționam să public acest post până nu terminam tot experimentul, pentru că am mari dubii că voi reuși să mănănc 10000 de kcalorii pana la finalul zilei. Dar m-am răzgândit și îl voi scrie în timp real.Indiferent cât voi reuși să mănânc înseamnă că acolo e cifra mare pentru mine. Eu dacă mănânc 2500 - 3000 de kcalorii pe zi se pune că am mâncat destul de mult. Așa că va fi cu adevărat o provocare. Am nevoie de încurajări :D.

Așa că să ne punem pe treaba, prima pare este identificarea starii inițiale. Trebuie să subliniez că nu sunt după o zi de post negru sau după antrenamente draconice. Aceasta este o zi ca oricare alta. Speranța mea este să ajung în zona de 10000 care este o cifra pe care am observat ca nu o depășesc nici cele mai inventive episoade de binge eating  . Voi scrie postul acesta pe parcursul zilei și voi documenta toată experiența.
 
Metrice
Azi de dimineață 21.10.2012 ora 11
  • Greutate 82,5 kg
  • Perimetru talie la buric 80 cm
  • Abdomen inferior 88 cm
  • Pliu abdomen langa buric 16 mm
  • pliu abdominal lateral 6 mm
Acum mă voi pune pe mâncat, încercând să mănânc porții "mici" și dese pentru a facilita o digestie mai rapidă.
11:30
cereale 200g  778 kcal
lapte integral 700 ml 434 kcal
miere salcam 70g 227 kcal
 
15:00
Shorma 700 g 1666kcal


16:20
Bere 500 ml 215 kcal






După cum observați nu aleg combinațiile alimentare cele mai blânde și de abia acum urmează artileria grea.
 17:10
Bere 500 ml 215 kcal
17:40
Sniker 75 g 381 kcal

Like a boss
18:00
Snikers 75 g 381 kcal
18:30
Energizant 250 ml 155 kcal
Mă simt puțin amețit, voi face o plimbare, mers lejer 1-2 km, poate ajută la creșterea vitezei de digestie
20:00
Mar 200 g 104 kcal
Unt de arahide 120 g 804 kcal
21:00
Suc 1l 460 kcal
Dupa doua cani de ceai verde mi-am adunat puterile si am mai adaugat la lista
23:10
Cipsuri 125g 500 kcal
23:30
Bere 500 ml 215 kcal

12:05
ciocolata 100g 495 kcal
Intrucât e bine să mai ascultăm și corpul mă voi opri aici din mâncat. Pentru că simt că daca mai bag ceva nu mai e ok. Mâine dimineață urmează măsurători să vedem pagubele. Până atunci apă pură de izvor să diluam toate mizerile ingerate.
------------------------------------------------------------------------
Total 7030

Prima evaluare a pagubelor.
22.10.2012 ora 8:00
  • greutate 84,6 kg   diferenta pozitivă 2,1 kg
  • Perimetru talie buric 83 cm  diferență pozitivă 2 cm
  • perimetru abdomen inferior 88 cm nici o diferență
  • pliu lângă buric 16 mm
  • pliu lateral 6 mm
  • Stare generală de ușoară greață și repulsie față de orice înseamnă mâncare, mai ales carbohidrați procesați, gen dulciuri. Voi incerca să încep ziua cu niște struguri.

Evaluarea finala va fi pe
23.10.2012 ora 8:00

  • greutate 84 kg   diferenta pozitivă 1,5 kg
  • Perimetru talie buric 80 cm  diferență 0 cm
  • perimetru abdomen inferior 88 cm diferență 0 cm
  • pliu lângă buric 16 mm diferență 0 cm
  • pliu lateral 6 mm diferență 0 cm
  • Stare generală buna

În sfârșit e timpul să tragem și niște concluzii
Concluzii

  • În primul rând este clar, că pentru a avea o capacitate de a consuma cantități mari de calorii, ai nevoie de antrenament. Ce am mâncat eu în ziua aceea a fost sub capacitațile mele. Dar în ultima vreme am avut o alimentație destul de simplistă și cantitățile calorice au fost scăzute. Nu a fost ceva intenționat, pur și simplu așa mă simt bine. Iar acest lucru se vede în capacitatea mea de a consuma cantități mari de mâncare și mai ales de junk food.
  • Atunci când un astfel de episod apare spontan, puteți să fiți siguri că nu are legătură decât inițial cu o stare de înfometare. În rest e clar susținut de o problemă de natură psihică. Aș plusa prin a spune că anumite semnale de la corp sunt ecranate de creier. Așa cum unii se taie pe antebraț, ca cineva să mănânce asemenea cantități de mâncare trebuie să nu simtă starea de rău și durerile abdominale pe care un astfel de ospăț le provoacă.
  • Efectele dupa 48 de ore după cum observați sunt doar la nivel de retenție de glicogen si apă. Singura măsurătoare diferită este 1,5 kg la greutate. Cum eu am ceva masă musculară și nu am făcut zilele astea nici un fel de mișcare pentru a arde acel glicogen, apare ca și diferență la cântar.
  • Pentru cineva care face sport regulat un astfel de episod odată pe săptămână nu va avea nici un fel de efect. doar te ține pe loc 2 zile dacă vrei să slăbești.
  • Pentru cineva care nu face mișcare îl pune într-o zona foarte riscantă, cu rezervele de glicogen pline orice exces alimentar se va depune fără nici o grijă. Chiar și fără excese alimentare estimez o blocare a procesului de slăbire de minim 4 zile. Deci dacă cineva are un astfel de episod o dată pe săptămână și nu face de obicei sport, cred ca nu vei slăbi deloc și chiar sansele sunt să se îngrașe.
  • Ca și efecte asupra organismului, mi se pare groaznic, comparabil cu o beție zdravănă. M-am simțit clar intoxicat, am avut ameteli și chiar o stare similară cu frisoanele. Ambele semne le-am mai simțit atunci când m-am intoxicat cu ceva. De exemplu când am consumat o cantitate prea mare de leguminoase, care contin diverse toxine.
  • Trebuie înteles ca un astfel de episod poate sa fie mai distructiv sau mai puțin distructiv. Așa că oricând reușiți să vă treziți din orbire opriți-vă. Nu considerați că dacă tot ați început să faceți prostii măcare să le faceți până la capăt.
  • Dacă totuși dacă s-a întâmplat pocinogul, scădeți cifra calorică a zilei următoare, chiar săriți peste masa de dimineață sau țineți o zi de fasting. Permiteți un moment de revenire sistemului digestiv, ca sigur suferă săracul. Programati-vă un antrenament pentru tot corpul cu o durată de 45-60 de minute și o intensitate peste moderată și efectele vor fi destul de minore. 
Mi s-a părut una dintre cele mai neplăcute experiențe și nu intenționez să o mai repet vreodată. Poate că dacă m-aș fi oprit la 5000 de kcalorii aș fi fost încă în starea de confort, dar oricum cantitatea mare de junk food își spune cuvântul asupra starii de spirit. Ca o sugestie, pentru a depăși starea de rău și dificultăți de digestie, ceaiul verde este un ajutor de nădejde. Sper că v-a plăcut și că ați învățat ceva nou.