Thursday, April 26, 2012

Postul intermitent - beneficii

O altă variantă de a scăpa de surplusul de grăsime este postul intermitent. Nu vorbim de post de la numite alimente, ci vorbim de post negru. Abținerea de la orice fel de mâncare, dar hidratare suficientă.

                                                        Efectele benefice ale postului

Consumul de grăsime corporală
Studii după studii au demonstrat că postul, ca și restricția calorică duce la scăderea procentului de grăsime corporală. Spre deosebire de restricția calorică, subiecții pot menține mai ușor protocolul de post negru alternat cu zile de mâncat normal, decât să țină un regim de restricție calorică.
Dar oare postul ajută la arderea grăsimilor doar prin evidenta restricție calorică sau mai sunt și alte mecanisme implicate?
  • Postul timp de 24 de ore duce la creșterea nivelului hormonului de creștere - GH,(unul dintre principali hormoni implicați în utilizarea grăsimilor ca sursă de energie, protejând în același timp masa musculară și osoasă). La femei acesta a crescut cu 1300%, în timp ce la bărbați cu  2000%. 
  • Postul descrește emisiile de insulină, întrucât insulina este un hormon care blochează lipoliza (eliberarea acizilor grași în sânge și utilizarea lor ca sursă de energie).Cu un nivel ridicat de insulină grăsimile sunt inaccesibile pentru a fi folosite ca sursă de energie.
  • 20 de ore de post scad rezistența insulinică, deci mușchii primesc glucoza care nu mai este stocată ca și grăsime, ci ca glicogen.
  • În timpul postului cresc emisiile de catecolamine. Grup de substanțe cu rol major în răspunsul la stres al organismului - cele mai importante catecolamine sunt: adrenalina (epinefrina) si noradrenalina (norepinefrina).  Acestea fac să crească consumul caloric care inevitabil va fi suplinit din rezervele de grăsime. Un mecanism atribuit evoluției, când omul trebuia să devină mai activ pentru a își furniza hrana.
Există un studiu în care subiecții mâncau o singură masă pe zi dar fără a se reduce cantitatea calorică normală. Rezultatele au fost că greutatea corporală nu s-a schimbat, ceea ce era de așteptat, dar compoziția corporală s-a modificat în bine. A scăzut procentul de grăsime, în timp ce procentul de masă musculară a crescut.
În concluzie, postul are același efect ca și restricția calorică în ce privește scăderea în greutate dar are efecte mai bune în ce privește păstrarea de masă musculară și osoasă. Nu lipsit de importanță este faptul că subiecții susțin că este mai ușor de urmat protocolul postului decât cel de restricție calorică.


Efecte benefice în ce privește tratamentul cancerului.
  • Vorbim de studii medicale făcute pe animale,  în care s-a determinat că atunci când organismul este privat de mâncare, celulel normale întră într-o stare de protecție față de stresul oxidativ, în timp ce celulele canceroase nu. Chimioterapia se bazează pe inducerea unui stres oxidativ tuturor celulelor. Animalele supuse la post au avut o rată de supraviețuire post chimioterapie semnificativ mai mare decât cele lăsate să se hrănească după dorință.
  • Un studiu făcut pe pacienți umani, cu diverse tipuri de cancer, ce au ținut post între 48-140 de ore  înainte de chimioterapie și 5-56 de ore după, a identificat o scădere a efectelor adverse și îmbunătățire a altor markeri fiziologici, față de sedințele în care au mâncat normal.
Este adevărat că și restricția calorică oferă aceste avantaje dar e posibil ca postul să fie superior prin următoarele.
Este mai ușor de ținut post total, alternat cu perioade în care manânci fără restricții, decât să stai să calculezi calorii continuu.
Restricția calorică are nevoie de perioade îndelungate, de săptămani sau luni, pe când postul de perioade de ordinul zecilor de ore pentru ca efectele benefice să se manifeste.
Asta nu înseamnă că orice pacient cu cancer trebuie să țină post negru, dar este o posibilitate pe care o poate discuta cu medicul său, studiile sunt încă în faze incipiente, dar rezultatele sunt promițătoare.

Longevitate
Postul intermitent a dovedit că lungește durata de viață în cazul studiilor făcute pe șoareci. Efectele sunt similare ca și la restricția calorică.
Practic, postul urmat de zile de hrănire normală face ca organismul să fie supus unui stres acut, ce produce emisii hormonale benefice și apoi să urmeze o perioadă de recuperare, cam ca și în cazul antrenamentelor. În timp ce restricția calorică supune organismul la un stres cronic fără a beneficia de perioade de recuperare, ca și cum ai alerga 10 km în fiecare zi. Momentan s-a concluzionat că postul crește speranța de viață la mamifere și îmbunătățește markerii fiziologici și la mamifere și la oameni.

Sănătatea creierului
  • Postul intermitent induce starea de autofagie la nivelul neuronilor. Am vorbit despre aceasta și la restricția calorică. Reprezintă o curățare a celulelor și reciclare a componentelor defecte. Fără aceasta, creierul nu se dezvoltă cum trebuie și nici nu funcționează corespunzător.
  • Postul intermitent crește nivelul de BDNF, o proteina care ajută la supraviețuirea neuronilor și la formarea celor noi. Nivelul scăzut al aceste proteine este asociat cu Alzheimer iar suplimentarea de BDNF previne moartea neuronilor si pierderile de memorie.
  • Postul duce la producerea de corpi ketonici cu efecte recunoscute în protecția neuronală.
Există lucrari publicate de Mark Mattson, o autoritate în neurologie, despre cum postul poate induce neurogeneza (crearea de neuroni) și protejează împotriva accidentelor cerebrale și a bolilor.


După cum puteți vedea postul intermitent pare să aibă aceleași avantaje ca și restricția calorică și altele în plus. De asemenea, nu are o parte din dezavantajele acesteia.
  • De exemplu metabolismul nu se reduce, ba din contra, din cauza emisiilor hormonale se accelerează.
  • Masa musculară și osoasă este protejată de nivelul ridicat de GH
  • Depresia este combătută prin nivelul ridicat de BDNF
În schimb, posibilitatea deficitelor nutriționale este la fel de prezentă și în cazul postului intermitent, ca și în cazul restricției calorice.
Totuși, din informațiile disponibile până în prezent, postul intermitent pare o varianta net superioară restricției calorice, pentru a scăpa de kilogramele suplimentare și pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.

Cam atât pentru moment, că deja m-am întins prea mult. În următorul articol o să vedem cum anume să beneficiem de toate aceste avantaje.