Thursday, April 5, 2012

Procentul de grasime

Vin după o perioadă de o lună de creștere în masă musculară , bineînțeles susținută de un regim alimentar pe măsură. Fără să dispun efectiv de date exacte cred că am oscilat cu consumul caloric între 2500 de Kcal și 4000 Kcal pe zi. Deși îmi caut alimentele din categoriile sănătoase și încerc să îmi prepar singur mesele, atunci când încerci să mănânci mai mult, decât simți nevoia, mai cazi și în păcatul junk food-ului.

Astfel că pe lângă mult doriții mușchi se formează și infama grăsime.
O să vă întrebați, de ce să mănânci mai mult decât simți nevoia? Eu sunt preponderent ectomorf motiv pentru care atunci când vreau să cresc în masă musculară regimul alimentar devine mai important decât antrenamentul, mai multe detalii găsiți aici . Oricum pentru a îți asigura progresul e mai bine să fii în plus decât în minus, mai ales la ectomorfi.
În același timp unul dintre principiile pe care le folosesc în dezvoltarea mea corporală este să mă feresc de variațiile mari ale stratului adipos. Am explicat aici  ce efecte negative pot avea perioadele lungi de bulking.
Eu nu sunt culturist și nici nu mă interesează aspectul de culturist, mă interesează mai mult să am capabilități sportive ridicate în ce privește forța, viteza, mobilitatea și condiția fizică. Deci pe langă nevoie de masă musculară de calitate, am nevoie de un procent scăzut de grăsime corporală. Asta ne aduce după o introducere sinuasă la subiectul de azi.

Monitorizarea procentului de grăsime
Pentru a identifica direcția în care mergi și a putea înregistra progresul trebuie să transformi orice obiectiv în ceva măsurabil. Apoi, tot ce ai de făcut este să pășești în direcția obiectivului stabilit și să verifici gradul de realizare. Dacă progresul este prezent atunci ești pe drumul cel bun și mergi înainte, dacă nu există progres atunci schimbi ceva.
Exista mai multe modalități de a calcula procentul de grăsime, de la modalități empirice, cum ar fi să îți faci un set de poze în condiții reproductibile și să le compari vizual la metode tehnice mai avansate.

Pozele
Deși nu furnizează date numerice, sunt foarte eficiente pentru a identifica dacă progresul există.


Testele de laborator
Deși cele mai precise, trebuie să le exclud. Habar nu am unde s-ar putea face așa ceva și nici nu cred că aș obține un beneficiu real din aflarea extrem de precisă a procentului de grăsime corporală.
Bioimpedanța
Am achiziționat un cântar care susține că ar face așa ceva dar sincer nu sunt impresionat de el. Poate există și produse de calitate dar asta al meu nu e. Îmi dă niște valori ce cred că sunt mai mult obținute din niște calcule matematice și eu având mai multă masă musculara decât o persoană obișnuită mă încadrează la grași.

Am rămas cu măsurarea stratului de grăsime în diferite puncte.
Cum am primit curând un cadou minunat de la o prietenă  am decis să studiez mai aprofundat această metodă. La prima vedere procesul este destul de simplu. Ciupești pielea din anumite zone de pe corp până la mușchi cu degetele și măsori grosimea ei folosind un fel de șubler. Apoi întroduci valorile obținute în anumite formule de calcul și magia se petrece aflând procentul de grăsime corporală cu o oarecare marjă de eroare. Asta e povestea frumoasă, povestea reală e ca de obicei mult mai complicată.
Factori decisivi ce pot influența corectitudinea măsurătorilor sunt următorii.

Instrumentul de măsură
Acesta pe lângă funcția sa de a măsura corect grosimea mai are nevoie de un indicator de presiune, este evident că poți apăsa mai tare sau mai încet afectâmd serios valorile obținute. Din punctul ăsta de vedere am dispozitivul care ar permite atingerea unor precizii satisfăcătoare.

Persoana care face măsurătorile
Se consideră că este nevoie de 50, 100 de măsurători până când un examinator să devină competent. Localizarea punctului de măsurare este o altă poveste complicată. Dacă indicațiile spun să fie la 1 inch (2,54 cm)de osul bazinului atunci acea distană se va măsura. Dacă trebuie să localizăm jumătatea brațului atunci vom măsura distanța de la cot la umar și vom identifica precis locația respectivă. Repetabilitatea cât mai exactă a măsurătorii trebuie avută mereu în vedere. Astfel că este indicată utilizarea aceluiași examinator de fiecare dată.
Nota
Dacă e soțul sau soția în caz de divorț să stipulați acolo la condiții să continue să vă măsoare stratul de grăsime, deși e posibil să schimbe modul de ciupire.

Eliminarea erorilor de măsură
Se realizeză câte 3 măsurători consecutive ale fiecărui punct și se vor media, pentru a stabili valoarea finală. O măsurătoare trebuie să nu dureze mai mult de 4 secunde. Efectuarea măsurătorilor în condiții similare ca nivel de hidratare și perioadă a zilei.

Ecuația folosită
Aici problema devine cu adevărat complicată, se pare că există peste 100 de formule diferite care ce să vezi chiar dau valori diferite  (în exemplul de aici au rezultat 3,6% și 10,1% din formule diferite). În concluzie este foarte greu de identificat formula corecta care ți se potrivește. Așa că îndicația finală este NU FOLOSI FORMULE DE CALCUL AL PROCENTULUI DE GRĂSIME SAU TABELE.

Va plăcut asta?

Eii, totuși dracul nu este chiar atăt de negru. Noi avem nevoie de valori numerice, nu neapărat de procentul de grăsime.  
Dacă obținem cele mai corecte estimări ale stratului de grăsime din diferite puncte de pe corp prin măsurători reproductibile le vom nota pe acelea în tabel și este suficient să vedem evoluția lor în direcția urmărită pentru a ne asigura că progresăm confrom planului.

Stiu că indiferent de imprecizia acestor formule tot v-ar placea să aflați rezultatul așa ca aveți aici și un calculator.