Thursday, February 14, 2013

Incaltamite pentru alergat

Acum că suntem gata să alergăm, evident varianta preferabilă ar fi să o facem descuți pe o suprafață moale. Cum vremea nu ne permite și probabil nici suprafața nu este la îndemâna fiecăruia vom căuta să alergăm încălțați.
Eu am experimentat cu încălțămintea pe care am avut-o la îndemână și vă voi dezvălui preferințele mele din acest punct de vedere.



Asics

Am testa în primul rând încălțările de trail running, pe care le iubesc și au costat o sumă semnificativă. Din nefericire sunt total neadecvate pentru a învăța alergatul pe vârfuri. Au o diferență mare între călcâi și partea din față, astfel că produc o aliniere ciudată a piciorului și mi-au dat dureri în genunchi. Mai simțeam și talpa aia moale foarte instabilă. Ca si cum alergam în noroi.

Kalenji
A venit rândul încalțărilor de alergat pe asfalt. Ceva mai bune ca celelalte dar tot simțeam o diferență prea mare între călcai și vârf care m-a lăsat cu un junghi în genunchi.


teniși

 Mi-am cumpărat o pereche de teniși, să știți că nu a fost ușor, acum iarna. Am căutat să găsesc ceva cu talpă flexibilă și fără prea mult burete. Pănă la urmă am luat o pereche care s-a dovedit cam incomodă în timpul alergării. Motivul principal a fost că sunt prea înguști în lateral, atunci când aterizezi pe varf piciorul se lățește, așa că simtețam la fiecare pas o presiune ciudată în laterale, dar talpa dreaptă permitea o aterizate mai bună și o formă mai naturală.

tensi clasici
Ultima încălțăminte încercată a fost o altă pereche de teniși. Mult mai largi, de fapt sunt chiar cu un număr mai mare decât port eu, așa că rămânea și destul loc pe lângă. Spațiul generos din zona degetelor a fost minunat și chiar am simțit că alerg cum trebuie în ei.
Până acum aceștia rămân alegerea mea favorită, întâmplător sunt și cei mai ieftini dintre toate variantele disponibile.
Am căutat și prin alte locuri încâlțăminte minimală, dar pe lângă faptul că am găsit la prețuri foarte mari nici nu arătau așa de minimali. Nu m-am riscat să dau câteva sute bune de ron pe o pereche de addidas adipure sau pe nike free doar ca să verific dacă alerg bine în ei. Călcâiul mi se părea foarte înalt.


nike

la nike free, talpa mi s-a parut la fel de groasă ca la o pereche de pantofi sport obișnuiți iar la adidas prețul și-a spus cuvantul și nici nu aveau mărimea mea. Să nu mai zic de faptul că sunt hidoși.



Adidas

Bineînțeles că vedetele sunt vibram five fingers, dar de asemenea mi se pare foarte scumpi și nu vreau să cumpăr fără să probez. Cum încă nu am găsit în magazinele de la noi, de pe net nu vreau să comand, aștept să ajung în afară și să caut un magazin de sport.

Vibram
 Oricum teniși aceia sunt suficienți pentru alergat pe asfalt problema este cu ce voi alerga pe poteci de munte. Din ce am căutat pe net cel mai mult mi-ar place o pereche de merrell barefoot trail glove, mi se pare un compromis bun între formă minimalistă și protecție.

merrell
Rămâne de văzut unde voi găsi să cumpăr, ca prin magazinele în care am fost nu i-am găsit.
Concluzia este că puteți găsi ceva acceptabil pentru a vă începe antrenamentul și care să nu vă coste prea mult, iar odată ce v-ați acomodat bine cu noua formă să treceți la ceva mai de calitate care să se preteze și pe poteci de munte și pietre umede. Nu prea am curajul să îmi pun baza în teniși pe suprafețe alunecoase.
S-a adeverit faptul că încălțămintea cea mai performantă este cea mai proastă atunci când nu mai aterizezi pe călcâi. Asta este, dacă încerc să pariez pe calul acesta trebuie să îmi asum schimbarea până la capăt. Eu fiind un adevărat dușman al tenișilor.

Update 19.02.2013
Am mai testat o pereche de încălțări, la o alergare de 10 km. Au talpa perfect plată și o pereche de branțuri puțin mai groase la călcâi. Dar ai mei sunt purtați așa că grosimea branțurilor nu mai este ca la o pereche nouă. Acest fapt ajută la alergat.

NewFeel
Încălțările sunt luate de la decathlon și costa puțin. Se aleargă bine în ele, cu singura obiecție că au o aderență foarte scăzută. Așa că nu i-aș folosi pentru nimic altceva decat pe asfalt. Eu i-am luat pentru sală și nu i-am putut folosi pe mochetă, simțeam că pot oricând să alunec. Dar sunt din mash așa că nu transpiri în ei și ai spațiu confortabil pentru degete.