Sunday, February 24, 2013

Niciodata nu este prea tarziu

Poate sună a clișeu sau a text motivațional, dar, de fapt, azi vreau să aduc în atenția voastră două studii științifice.
Efectele benefice ale HIIT în recuperarea post infarc miocardic.


Mai întâi o mică explicație:
"Cand se produce un infarct miocardic, inseamna ca miocardul nu mai este hranit, iar celulele sale incep sa moara. Portiunea afectata a muschiului cardiac depinde de marimea zonei hranite de artera bolnava si de intervalul de timp dintre instalarea infarctului si inceperea tratamentului. Dupa ce o persoana a suferit un infarct miocardic, de cele mai multe ori inima acesteia se poate vindeca. Procesul de vindecare al muschiului inimii incepe imediat dupa infarct si dureaza aproximativ 8 saptamani. Pe masura ce inima se vindeca, pe portiunea miocardului afectata de infarctul miocardic se formeaza o cicatrice. Insa, chiar daca artera este aparent vindecata, aceasta nu se contracta si nu pompeaza sangele la fel de eficient ca una sanatoasa. Aceasta echivaleaza cu o diminuare a functiei de pompa a inimii, care depinde de marimea si localizarea infarctului. " (sursa)

 Acum, primul studiu de care vă spuneam, vorbește despre cazul unui pacient de 50 de ani, ce a suferit un infarct miocardic.
În urma acestui infarct, a rezultat 16% țesut cicatrizat. Urmând o rutină de exerciții aerobice intense, de tip interval (HIIT), după 60 de săptămâni s-a observat, prin scanare magnetică, o reducere a țesutului cicatrizat.
Asta nu înseamnă că orice pacient de infarct este sfătuit să se apuce de intervale. Probabil că aceastea au fost alese de așa manieră să nu fie foarte solicitante la început și au fost executate sub atenta supraveghere a medicilor. Totuși, efectul regenerator al mișcării asupa mușchiului cardiac este o opțiune ce merită studiată la fel de mult ca medicamentația.

Al doilea studiu este despre efectele exercițiilor cu greutăți asupra persoanelor în vârstă comparat cu efectul lor asupra tinerilor. 
Pentru două grupe de persoane neantrenate, 21 de bărbați tineri cu vârste între 22 și 30 de ani și 18 bărbați între 57 și 65 de ani. S-a făcut un program de forță de 21 de săptămâni, cu două antrenamente pe săptămână pentru întregul corp.

Un 'batranel' de 60 de ani
 Schema de antrenament a fost una clasică, progresând de la 15 repetări cu 40-60% din greutatea maximă, până la 5-8 repetări cu 70-80%. Rezultatele, în ce privește creșterea în forță, au fost similare la ambele grupe de vârstă. Interesant este că la jumătatea studiului cei în vărstă erau în urma celor tineri, dar când s-a intrat în faza de intensitate crescută aceștia au recuperat dezavantajul.
Nu același lucru s-a întâmplat în ce privește masa musculară, unde la cei batrâni s-au obținut progrese mai modeste.
Unul dintre factorii posibili fiind un consum caloric și proteic (1g/kg vs 1,5g/ kg) mai scăzut în cazul celor vârstnici.
Concluziile mele sunt că îndiferent de vârstă sau de starea ta de sănătate, introducerea mișcării în viața ta are efecte benefice. Totul este să o faci treptat în concordanță cu nivelul și capacitățile curente.