Thursday, September 19, 2013

Videoclipurile instructionale

Postul ăsta o sa fie extrem de scurt. Vreau să vorebsc despre utilitatea clipurilor cu instrucțiuni de pe internet și cum trebuie privite. Acestea prezintă de multe ori situații destul de departe de realitate. Cu toate acestea nu sunt inutile sau lipsite de sens. Să studiem puțin un exemplu.
Omoplata
O tehnică din lupta la sol, să vedem un clip (am căutat unul cât mai scurt) în care este explicată această tehnică.


După cum vedeți pare destul de simplă. Dacă o veți încerca în schimb veți descoperi că este destul de greu de făcut corect. Chiar și acei pași puțini din film. Acest film va furniza un punct de plecare, când vei repeta de suficient de multe ori această execuție simplă vei începe să o înțelegi și abia atunci o vei putea aplica într-o situație reală de luptă.
De exemplu cum este în următorul film, executată tot de același om dar într-un meci real la un nivel înalt.

Credeți că cineva va putea vreodată să învețe pronind de la această situație reală? Credeți că omul care a prezentat tehnica, a făcut-o în forma simplă pentru a ascunde anumite aspecte? Sau pur și simplu pentru a oferi un punct de începere în procesul de învățare.
Majoritatea clipurilor trebuie privite ținând cont de aceste lucruri. Cei care le explică pot și fac de multe ori mult mai mult decât arată în film. O fac simplificat pentru a permite observarea detalilor cele mai importante. Doar cine pricepe acele detalii la prima mână, prin exercițiu poate să meargă mai departe și să înțeleagă o situație ceva mai complicată. Deși multe filme prezintă atacuri nerealiste arta marțială prezentată acolo poate fi foarte eficientă. Dar necesită un numar de repetiții foarte mare pentru a putea ajunge la nivelul suficient de înalt încât tehnicile să devină cu adevărat utile.
Ne-am obișnuit să tratăm cu simplitate și să nesocotim efectul a 1000 sau 10000 sau 100000 de repetări ale unei mișcări.
Un artist marțial nu se formează trăgând de fiare la sală și nici bătând sacul de box foarte tare. Un artist marțial se formează repetând și studiind ceea ce repetă. Dacă la scoală poți să treci clasa chiar și atunci când nu ai învățat toată materia artist marțial nu devi decât atunci când ai studiat-o și suplimentar.