Sunday, March 2, 2014

Prima alergare pe anul asta

Aseară nu m-am putut abține și am ieșit la alergat. Eram curios cum stau ținând cont că am câteva luni bune în care nu am mai alergat și mai bine de doi ani de când o fac doar sporadic. Antrenamente fac regulat, dar în principal BJJ și forță, cu câteva scăpări la crossfit.


A fost pentru prima oara când am folosit o aplicație de smartphone, care îți înregistrează traseul viteza și alte minunății. Așa că am aflat și eu că traseul meu de 10 km are de fapt 9 și totodată am aflat și viteza medie cu are am alergat. Partea îmbucurătoare este că nu am scos un timp mai prost decât de obicei.
Viteaza medie a fost de 10.62km/h, începutul a fost mai lent dar s-a îmbunătățit pe ultima parte a cursei. Așa cum v-am mai povestit, durează puțin până pornește metabolismul aerobic și în perioada aceea treaba merge mai slab. Când pornesc motoarele diesel simți cum totul merge ca uns.
Oricum, viteza și distanța au contat din motive pur tehnice, sunt inginer și mă încântă orice aplicație. Singurul aspect care contează este că pot oricând să pun o pereche de adidași în picioare și să alerg o oră. E vorba de sentimentul acela de libertate pe care ți-l conferă sănătatea și condiția fizică bună. Pentru mine este important să fiu apt din punct de vedere fizic ca nivel de forță, ca nivel de aptitudini, cât și ca anduranță. Îmi doresc să fiu un om funcțional din toate punctele de vedere până la o vârstă înaintată.
Nu sper la atingerea unor performanțe deosebite pe nici un plan. Faptul că pot să ridic, să alerg, să înot, să mă joc și să mă lupt este tot ce am nevoie. Întotdeauna caut metode de antrenament care să dezvolte mai multe calități în același timp. Specializarea nu este pentru mine, deși o apreciez la cei din jur.
Oricum stimulat de noua mea jucărie cred că voi alerga mai mult anul acesta. Până atunci sâmbătă pe 8 martie am o competiție de BJJ. Este vorba de etapa de la Tecuci a competiției BeltLeague.