Saturday, October 12, 2013

Jiu jitsu brazilian

Am zis să scriu un articol despre BJJ, pentru că mi se pare ca este una dintre cele mai prost înțelese arte marțiale. Pe de-o parte pentru că este lipsită de expunere și pe de alta pentru că este atât de
 complicat încât ai nevoie de destul de mult timp de practică până începi să înțelegi cu ce se mănâncă.


Este greu de definit ce înseamnă BJJ-ul, a plecat de la Jiu Jitsu traditional Japonez și a fost rafinat și făcut cunoscut de brazilieni. Este o artă marțială încă vie, încă se inventează tehnici și se perfecționează.
Are vreo legătură cu violență?
Poate avea! Îți asigură un bun control asupra adversarului, îți asigură arme redutabile ca luxarile și ștrangulările plus o apărare aproape impenetrabilă. Este foarte eficient contra unui adversar și îți permite să îl oprești fără sa-l accidentezi. O chestie care nu o poți face cu multe alte arte marțiale.
Dar pe lângă asta este un joc.
Este un joc de strategie ce face șahul să pară un frate sărac de la țară. Complexitatea factorilor pe care îi controlezi (echilibru, puncte de sprijin, pârghii, grade de libertate ale articulațiilor, economia energiei etc.) și a acțiunilor posibile (în fiecare poziție există zeci de ieșiri sau contraatacuri) este atât de mare încât chipul luptătorilor într-un meci seamănă mai mult cu al unui matematician în fața problemei vieții sale, decât cu încleștarea de măsele specifică altor sporturi de luptă.
Complexitatea aceasta este și motivul pentru care cineva neinițiat nu pricepe mai nimic din ce se întâmplă pe saltea. Este un sport aproape lipsit de spectacol. Dar asta este prea puțin important. Îți umple inima de fericire când îl practici.
Nici la o partidă de șah nu pot mulți să se uite dar sahiștii o savurează ca pe o plăcere rară. Câte plăceri intelectuale aveți într-o zi, dar într-o saptămână, dar într-o lună? Eu am de câte ori ajung pe o saltea.



BJJ-ul îl faci pentru tine
Odată ce îl descoperi nu mai poți sta fără el. Este ca și cum ți-ai recuperat memoria. Ca și cum copilaria furată îți este dată înapoi și te trezești dintr-un coșmar. Un coșmar în care să te simți bine alături de un alt om este interzis și sunt reguli și nu ai voie sa te intinzi pe jos și mule gesturi și  mișcări sunt nepotrivite. Ca și cum ar trebui să umbli toată ziua în haine strâmte și care se rup și se murdăresc și apoi ai voie să te tavalești și să tragi de haine și să te rostogolești și să transpiri și să razi și să cazi și să te întreci și să te harjonești ca orice copil fericit. Care este utilitatea acestui lucru? Cum sa explici utilitatea vieții. O mânjești încercând să o prinzi în definiții. Viața trebuie trăită și BJJ-ul trebuie practicat.




Este un exercițiu fizic, într-o lume inertă devenită din ce în ce mai handicapată și mai dependentă de tehnică. O lume în care orice forma de mișcare este un adevărat medicament ce contrabalansează distrugerile si anormalitățile la care suntem expuși zilnic. Dacă mâine o să se oprească curentul o să îți dorești să fi avut încă un corp funcional și un spirit viu. O imaginație antrenată și curaj să te adaptezi la un mediu de care ai fost desparțit cu brutalitate.
Priviți cele două clipuri pe care le-am pus și încercați să înțelegeți ce se întîmplă acolo. La început o sa pară plictisitor, o să fie inestetic și anormal. Multe poziții o să pară lipsite de demnitate sau ridicole. Dar apoi o sa începeți să observați eleganța mișcărilor. Eleganță venită din eficiența lor. O să observați curgerea uneori vijelioasă alteori lentă a mișcărilor. O să vedeți momente de pauză în care se citește concentrarea și calculul mental intens ce se produce în mintea celor doi. O sa vedeți răsul natural, camaraderia și umanitatea pe care o au unul față de altul. Poate o să vedeți procesul creativ plin de satisfacție prin care trec ei.
La final dacă vă doriți să încercați pe propria piele puteți încerca la clubul Absoluto care are mai multe filiale în țară.