Thursday, October 10, 2013

Estetic vs functional studiu de caz

Am mai abordat subiectul acesta și în alte articole. Esteticul vs functional, cum antrename pieptul
Dar am făcut recent o provocare si am fost neplăcut surprins de un aspect al dezvoltării mele  fizice. Stau foarte prost la tot ce înseamna flotări.





Flotările sunt un exercițiu pentru piept sau în care pieptul are cea mai mare influență. Chestie ce te duce cu gândul că un om cu pieptul bine dezvoltat va face multe flotări. În realitate lucrurile nu stau chiar așa.
Eu mi-am dezvoltat pieptul prin liceu cand mergeam la sala de forță și lucram exerciții de izolare. Multe fluturări, multe exerciții la aparate, programul meu de piept avea la un moment dat 10 exerciții diferite cu 3x10 repetări si dura 2 ore. Rezultatele au fost bune, am pus multa masa musculara și un nivel decent de forță. Dar, doar decent, nu am avut niciodata o cifra spectaculoas la împinsul de la piept și nici nu am sărit de 40-50 de flotări într-o serie.
Estetic sunt mulțumit dar am o mare frustrare în ce privește lipsa de eficacitate. Până la urmă pieptul alături de umăr și triceps au o funcție primară destul de clară. Să impingi mâna înainte. Te ajută să te ridici de jos, să împingi ceva după tine și să lovești.
Poate că să faci 100 de flotări într-o serie nu este neapărat un test suprem al funcționalității părți superioare a corpului. Dar pentru mine este o dovadă destul de bună a eficienței unui atlet. În timp ce, faptul că mie îmi trebuiesc peste 10 minute și 5-6 serii să le fac, mi se pare un indiciu al unui punct slab în zona aceea.
Nu numai că nu fac prea multe flotări pe serie, dar am și o problema la a mă recupera. După ce fac o serie de 40 de flotări, chiar dacă trec 5-6  minute de pauză nu mai reușesc să fac mai mult de 10-20 chinuite. În timp ce pentru genuflexiuni după 100 îmi ajung 1-2 minute și pot să efectez înca o serie. Sau dacă fac serii de 25 de genuflexiuni nu am nevoie decât de 30 de secunde să dispară complet oboseala, la flotări și după 5 minute înca simt că le-am făcut pe celelalte.
Este normal să existe o diferență notabilă între ce poți să faci cu mâinile și cu picioarele, dar față de ce pot alți oameni care nu arată la fel de atletic ca și mine eu stau foarte prost.





Ce pot să fac?
O măsură corectivă ar fi să fac mai multe flotări, să fac zilnic 4-6 serii fără să mă duc până la epuizarea completă pe nici o serie. Pur și simplu să acumulez un volum cât mai mare pe mișcarea aceea fără să îmi cresc foarte mult nevoia de recuperare.
Ca o regulă generală
  • Atunci când vrei să dezvolți forță și masă musculară este important să existe o distrugere musculară și timp de recuperare.
  • Atunci când vrei să crești eficiența unei mișcări ai nevoie de număr cât mai mare de repetări. Implicit pentru asta trebuie să ai cât mai puține pauze, deci o nevoie de recuperare cât mai mică.
Care este planul
Eu forța și masă musculară am suficientă pentru ce îmi trebuie mie. Deci, mă pot concentra pe eficiență.
Voi face un tabel și voi încerca timp de o lună să îmi cresc numărul de flotări pe care le realizez zilnic. Fără să țin cont în câte serii le fac, doar să bătătoresc paternul mișcării.
Voi verifica care este maximul pe o serie la început și la sfărșit și vom vedea care este progresul în urma acestei luni.