Friday, January 30, 2015

Curele de detoxificare

Detoxificarea
Ce înseamnă detoxificarea?
V-ați aștepta să vă înșir acum o definiție, nu este așa? V-ați aștepta ca pentru un cuvânt atât de uzitat și atât de adânc intrat în conștiința colectivă să existe o definiție destul de clară.




Îmi pare rău să vă dezamăgesc. Detoxificarea este doar un termen de marketing de care s-au agățat o șleahtă de oportuniști pentru a își vinde uleiul de șarpe in produsele revoluționare.
În 2009 a fost publicat un studiu ce încerca să determine probele aflate în spatele afirmațiilor bombastice despre detox. Au fost investigate nu mai puțin de 15 produse cunoscute, contactând companiile producătoare pentru a determina ce probe există în spatele afirmațiilor lor de marketing.
Rezultatul
Nu au existat două companii care să aibă aceeași definiție pentru termenul detox.
Foarte puține dovezi sau deloc au fost oferite pentru a susține afirmațiile lor despre detox.
În majoritatea cazurilor producătorii au fost forțați să recunoască că pur și simplu foloseau strategii de marketing atașând termenul detox de anumite produse.
Concluziile au fost că termenul detox, așa cum este folosit în campaniile de marketing, este un mit și multe dintre afirmațiile lor despre cum funcționează corpul uman sunt false, în unele cazuri produsele sunt chiar periculoase.
Ce susțin cei care promovează detoxificarea
În teorie produsele și dietele detoxifiante vor elimina substanțele dăunătoare. Unele vor ținti chiar anumite organe ca ficatul sau colonul. În general, detoxificarea va implica o formă de restricție calorică și consumul ridicat de fructe legume și sucuri. Deși mici diferențe exista între anumite tratamente nici unul nu merită disecate. În mare toate se agață de premisa că în corpul uman se vor acumula toxine din poluare, pesticide, aditivi alimentari sau deficiențe în eliminarea lor.
Are corpul nevoie de detoxificare?
Trebuie înțeles că organismul nostru deține o serie de mecanisme capabile să elimine constant rezidurile metabolice. Ele nu au nevoie de ajutor din partea produselor magice. Și mai ales că majoritatea nu se bazează pe fapte dovedite științific. Pentru a putea determina eficiența unui tratament de detoxificare ar fi necesar urmărirea eliminării unei substanțe anume. Ori, nici una dintre companiile intervievate nu a putut numi o anume substanță pentru care produsele ei sunt eficiente. A nu se înțelege că nu putem acumula în organism anumite doze de substanțe toxice, ci că produsele de pe piață nu au dovezi care să le susțină afirmațiile că ar ajuta la eliminarea lor.


Cum se explică atunci beneficiile resimțite?
În primul rând cum majoritatea tratamentelor de detoxificare se fac cu restricție calorică se face o golire a rezervelor de glicogen și o mai buna toleranță la glucoză, măcar temporară. O aparentă slăbire vine și din eliminarea apei folosită la stocarea glicogenului. Pe de altă parte, în general, curele de detoxificare vin cu un consum crescut de fructe și legume. Cum majoritatea oamenilor au carențe nutriționale o astfel de schimbare alimentară aduce un val de nutrienți în organism..
Concluziile
În loc să vă bazați pe metode revoluționare de a curăța corpul de toxine, mai bine aveți grijă să urmați câteva reguli generale care vor reduce simțitor introducerea lor în organism. Consumul ridicat de fructe și legume, mișcare, expunere le soare și menținerea unui nivel normal de stres sunt cele mai importante recomandări. La care adaug eu și ținerea din când în când a 1-2 zile de post negru. Nu vă mai lăsați jecmăniți de toți pretinșii guru în detoxificare și aveți voi grijă de sănătatea voastră zi de zi.

Singurul caz în care detoxificarea este corect folosită este pentru intoxicările cu droguri, alcool etc.