Sunday, February 19, 2012

Riscurile antrenamentului, disproportie si asimetrie


Vreau să trag un semnal de alarmă, și sper să ajut la conștientizarea unor pericole legate de modul modern de antrenament.
Majoritatea oamenilor ce se hotărăsc să se apuce de sport, excluzând sportivii sub coordonarea unui antrenor specializat, se gândesc să se antreneze la o sală. Conceptul de sală a ajuns astăzi deja o normalitate și din marea raspândire se formează și iluzia publicului larg că un antrenamant la sala este lipsit de pericole. 

În același timp accesabilitatea revistelor, articolelor de pe internet și zvonisticii (ce pot prezenta doar parțial un anume subiect) a creat iluzia conform căreia să îți construiești o rutină de antrenament este o chestie destul de simplă. Deși un program de antrenament generalist nu este neapărat ceva foarte complicat totuși înțelegerea rolului și a efectelor sale este foarte inaccesibil practicantului comun.
Mă voi referi la un program de forță pentru că este cel mai des utilizat ca și modalitate de a combate sedentarismul și obezitatea. Un proaspăt practicant, sper eu, că va avea măcar curiozitatea de a cunoaște grupele de mușchi principale și sper eu că își va alege un program ce va antrena măcar fiecare grupă. 
Dar un proaspăt practicant sunt convins că se va apuca având ca prim obiectiv un aspect estetic mai impunător sau diferite obiective de forță. Inevitabil pentru cineva care nu a studiat suficient acest subiect, va greși la echilibrarea rutinei de antrenament.
Mai concret spus, șansele sunt ca atunci când te vei apuca vei neglija și ignora importanța unei dezvoltări fizice integrală și te vei axa pe anumite aspecte prețuite de tine.

Dezechilibre se pot produce între partea din față și partea din spate. Daca lucrezi excesiv împinsul de la piept și neglijezi musculatura spatelui dezechilibrul muscular îți va deforma partea superioară a spatelui. Umerii vor fi trași în față și te vei cocoșa sub acțiunea pectoralilor foarte puternici ce nu pot fi contracarați de musculatura spatelui. Astfel, că până nu corectezi problema vei stagna și la impinsul de la piept.
O chestie mai putin intuitivă este că organismul încearcă să combată aceste dezechilibre și oprește dezvoltarea unui mușchi ce lucrează împotriva ansamblului sau a carei forță nu poate fi susținută în poziție normală de restul corpului.
Soluția este să lucrezi cu același volum și marele trapez și deltoidul posterior cât și pectoralul și deltoidul anterior.
O alta zonă sensibilă este musculatura posterioară a picioarelor. Este adesea neglijată cum adesea sunt neglijate și picioarele cu totul, pentru a te concentra pe acel look de revistă. Împarte munca pentru jumatatea superioară în mod egal cu cea pentru jumătatea inferioară. Ai grijă ca și gambele și bicepsul femural să beneficieze de atenție suficientă
Supraantrenarea abdominalilor cu exerciții de tip crunch va coborî coastele și va forma o flexie a coloanei.  Antrenează abdominalii mai mult cu ridicări de picioare din atârnat, cu revers crunch, și nu în ultimul rând cu exerciții izometrice. De asemenea și musculatura antagonistă a spatelui trebuie întărită în egală măsură.
Poziția corectă a coloanei depinde de echilibrul dintre aceste grupe de mușchi stabilizatoare. Poziția bazinului este un alt aspect ce poate duce la accidentări ale coloanei. Flexia coloanei dată de o poziție a bazinului în față, specifică statului pe scaun la birou, este la fel de periculoasă ca supra extensia dată de o exagerare a poziției bazinului în spate, specifică celor care ridică greutăți. Trebuie întărită poziția normală și corectată pentru fiecare categorie în parte.
Asimetriile între partea dreaptă și stângă trebuie identificate și rezolvate. Anumite sporturi produc asimetrii, de exemplu sporturile de contact cu o garda pe o singura parte sau tenisul.
Mersul la sală și utilizarea aparatelor este o scurtcircuitare a mecanismelor naturale de dezvoltare fizică și pentru a nu produce dezechilibre necesită o documentare permanentă și o înțelegere a biomecanici corpului.
Orice sport care se axează doar pe anumite aspecte va produce un dezechilibru în dezvoltarea fizică. Dacă ne dorim o funcționalitate crescută și o viață sănătoasă trebuie să analizăm cu atenție aspectele antrenamentului urmat și să efectuam, chiar dacă sunt plictisitoare, și lucrari de mentenață și supracompensare a antrenamentului specific.
Mulți sportivi prezintă rutine de antrenament pentru anumite aspecte, dar ei urmează un program mult mai amplu de antrenare și doar acel program privit în întregime este solutia la problema, mai puternic, mai sănătos.
Pentru un amator, fără mult timp și multă preocupare pentru sport, soluția cea mai la îndemână este efectuarea unei plaje cât mai mare de activități, pe cât posibil naturale, care să compenseze în mod natural orice posibil dezechilibru. Daca mergi x luni la sală, nu strică să mai schimbi și cu o perioadă de aerobic sau cu o perioadă în care practici un sport efectiv, în care alergi, în care participi la orice fel de clase fie ele de zumba, pilates, yoga sau kangoo jumps. Orice tip de sport se va bate cu pumnii în piept cu multiplele avantaje pe care le oferă dar va ignoră dezavantajele. Nu mulți spun de exemplu despre alergare, așa zis sănătoasă, că dacă exagerezi nu îți aduce mai multă sănătate ci îți distruge articulațiile sau duce la pierderi de fier. Unul dintre antrenamentele cu adevărat complete ar putea să fie artele marțiale, dar doar atunci când sunt practicate cu mintea deschisă, nu când se face paradă din excluderea exercițiilor din alte sporturi ce și-au dovedit eficacitatea. 
Maeștrii asiatici folosesc o paletă foarte largă de instrumente, pentru a transforma un om într-un artist, de la gimnastică până la programe de forță și anduranță. Doar antrenând corpul ca un întreg vei obține cu adevărat efecte pozitive din investiția ta în sport. Atunci când devi foarte bun într-un aspect imediat gândește-te ce ai neglijat și acordă atenție și acelui copil orfan din dezvoltarea ta.
Mișcările funcționale și naturale au avantajul de a te scăpa de această bataie de cap. Dacă vrei să te joci de-a Dumnezeu fă-o, dar fă-o înțelegând riscurile și contracarându-le. 
După părerea mea orice om cu așteptări în acest capitol trebuie să fie capabil să atingă un nivel de forță și o masă musculară normală, să poată să facă efort de tip aerobic o perioadă continuă de timp până la o oră, să aibă o flexibilitate normală, să aibă o simetrie corporală pe toate axele superior-inferior, față-spate și dreapta-stângă. Dacă un aspect este omis polița aceea se va plati în accidentări sau în oprirea progresului.