Monday, February 6, 2012

Stretching dinamic


Am vorbit în articolul trecut despre stretching-ul static. Aceasta este o modalitate de a atinge raza completă de mișcare a articulațiilor când execuți poziții statice. Odată cu creșterea mobilității statice crește într-o oarecare măsură și mobilitatea dinamică. 




Un aspect mai puțin intuitiv este că cele două tipuri de mobilitate nu sunt același lucru. Din punct de vedere sportiv mobilitatea dinamică este mult mai importantă decât mobilitatea statică. Problema este că modul în care se comportă musculatura în poziții statice și în acțiuni dinamice este diferit și este guvernat de sisteme de protecție diferite. Astfel că pentru a dobândi mobilitate în mișcare avem nevoie ca stretching-ul dinamic să facă parte din antrenamantul nostru.
Stretching-ul static trebuie în general evitat înainte de antrenament, când va scădea forța maximală, viteza și chiar poate duce la accidentări, în schimb stretching-ul dinamic este binevenit înainte de antrenament. El se integrează foarte bine în faza de încălzire.
O rutină corectă de încălzire este compusă din următoarele etape.
1.Lubrefierea articulațiilor
Aceasta se face executând mișcări de rotație în sensul acelor de ceas și invers pentru fiecare articulație în parte. Recomand următoarea ordine:
  • degete și pumn
  • încheietura palmei
  • coate umeri
  • gât
  • trunchi și bazin
  • solduri
  • genunchi
  • glezne și degetele de la picioare.
Numărul de repetiții este de aproximativ zece, dar mult mai bine este să îți descoperi singur numărul necesar. Când articulația este lubrefiată suficient de lichidul sinovial se simte clar cum mișcarile sunt fluente și silențioase.
2.Încălzire efectivă
Aici vom face circa 5 minute de mișcare aerobică, sarit coarda, alergat pe loc, sarituri etc. fiecare ce simte că îi face mai bine. Scopul este să ridicăm pulsul, să creștem fluxul sanguin și să ridicăm temperatura corpului cu 1, 2 grade. Mușchi încălziți sunt mai flexibili.



Stretching dinamic
Stretching-ul dinamic, este făcut prin executarea mișcărilor lent și controlat încercând să atingem un grad mai mare de mobilitate. Strecthing-ul dinamic se diferențiază de cel static prin faptul că poziția finală nu este menținută pentru perioade nu mai mari de 1,2 secunde.
În același timp trebuie făcută distincție între stretching-ul dinamic și stretching-ul balistic. Cel din urmă încearcă prin utilizarea vitezei și a inerției să atingă grade de flexibilitate mai mari. Evitați stretching-ul balistic întrucât nu are efecte benefice și cauzeză accidentări.
Mișcările se repetă de 8-12 ori, dacă apare oboseala în mușchi respectivi vom opri mișcarea. Nu se execută stretching pentru mușchii prea obosiți pentru că oboseala crește tensiunea musculară și resetează sistemul nervos să considere o rază mai mică de mișcare ca și sigură. Practic veți pierde din mobilitate. Odată atins maximul pentru o articulație ne oprim.
O metodă de a stimula relaxarea mușchilor vizați este de e contracta înaintea mișcarii de stretching grupa musculară antagonistă.(grupe antagoniste sunt de exemplu bicepsul cu tricepsul, sau bicepsul femural cu cvadricepsul)
Mișcări specifice sportului
Facem apoi o serie de mișcări specifice tipului de antrenamant făcute la o intensitate mai redusă.
După efectuarea antrenamantului faceți etapa de revenire.
Mișcări specifice sportului făcute la o intensitate redusă pentru a scădea ritmul cardiac și a ajuta inima să pompeze sângele, câteva mișcări de stretching dinamic și stretching static, în ordinea asta.
Aceasta etapă a antrenamntului ajută la relaxarea musculaturii și recuperare, pomparea sângelui din mușchi, curățarea de acid lactic, unii spun că ar reduce nivelul de febră musculară, dar personal nu cred asta.

Exercițiile de stretching pot fi evaluate din mai multe unghiuri.
Izolarea
Un exercițiu este cu atât mai eficient cu cât acționează asupra unui număr mai mic de mușchi, ideal doar unu. Aceasta permite o atenție mai mare asupra tensiunii pe care o aplicăm și asupra relaxării.
Control
Cu cât controlăm mai bine forța pe care o aplicăm asupra mușchiului cu atât exercițiul este mai eficient și va da rezultate mai bune și mai repede.
Risc
Chiar și exercițile care oferă o izolare buna și o pârghie ideală pot fi nepotrivite din punctul de vedere al riscurilor. Riscurile sunt date de tensiuni și stresuri ce pot apărea în tendoane ligamente și articulații datorită pozițiilor nepotrivite. Putând cauza accidentări în diverse parți ale corpului poate neimplicate efectiv în mișcarea de stretching.

Ordinea în care se fac mișcările de stretching trebuie să urmeze logica următoare. Atunci când incercăm să întindem un mușchi trebuie ca el să fie factorul limitator al poziției și nu alte grupe musculare adiacente. Dacă exisă o astfel de grupa trebuie făcute întâi mișcarile pentru acea grupă pentru a atinge lungimea maximă.
De exemplu:
  • Întindeți spatele (partea superioară și inferioară) primul.
  • Întindeți intercostalii și abdominalii apoi
  • Fesierii înainte de bicepsul femural sau de inghinali
  • Gambele inainte de biceps femural
  • Muschii de pe tibie înainte de cvadriceps
  • Mușchii bratelor înainte de piept.



În general oamenii sunt mai apți pentru a face stretching în partea a doua a zilei, dimineața chiar poate fi contraindicat.
Stretching-ul se face mult mai bine într-o temperatura ambientă mai ridicată. Ca și în cazul stretching-ului static și la cel dinamic este vorba mai mult de dezvoltarea unui control nervos al mușchilor decât de o alungire efectivă. Pentru a dezvolta acest control o componentă foarte importantă este forța mușchilor vizați. Mobilitatea și forța merg în paralel nu este nevoie să renunțăm la una pentru a avea parte de alta. De altfel chiar este mai ușor să le dobândești în paralel. Un mușchi mai puternic va permite menținerea unei poziții mai extinse fără să declanșeze reflexul de protecție.
Folosiți ambele tipuri de stretching în antrenamant pentru a dobândi o capabilitate sportivă ridicată. Stretchingul dinamic este unealta prin care atingem mobilitate în sporturile pe care le practică în timp ce stretching-ul static este mai aproape de o metodă de recuperare post efort, sau de relaxare în zilele de pauză.
Daca febra musculară este cel mai probabil dată de o rupere a țesuturilor atunci logic ar fi să evităm stretching-ul atunci când avem febra. De altfel și senzația pe care o resimți în mușchi este de durere nesănătoasă dacă pot să zic așa.