Tuesday, February 28, 2012

Tipul somatic mezomorf

Am vorbit în postul trecut despre ectomorfi, un tip somatic din care eu personal posed destule de multe caracteristici. Sunt înalt, membre lungi, îngust în umeri, dezvolt masă musculară greu și o pierd ușor. Grăsime corporală puțină și articulații mici. Răspund cel mai bine la antrenamante rare, 3 pe săptămână, intense și la lipsa de cardio, care mă face să slăbesc destul de rapid. Sfatul meu pentru ectomorfi este să lase pe planul doi exercițiile de izolare și să se concentreze pe exerciții compuse, odihna și alimentație.



Să nu depășească 45 de minute de stat în sală și odată la 1,5 luni să facă o schimbare de antrenament, în care să lucreze 2 săptămâni sau mai mult cu greutăți medii număr mare de repetări (15) și exerciții specifice pentru zonele în care sunt deficitari, apoi să reia antrenamantul cu numar mic de exerciții compuse care le va aduce kg de masă musculară. 
 Acum să vorbim despre o nouă categorie, mezomorfii. Cei mai avantajați de genetic pentru dezvoltare de masă musculară și menținerea greutății. Ei sunt în mod natural musculoși, cu talie îngustă și umeri largi, încheieturi medii sau mari.
Caracteristici
  • Încheieturi de circumferință medie
  • Talie îngustă
  • Umeri largi
  • Pieptul domina zona abdominală
  • Cu nivel de grăsime scăzut
  • Cu nivel de musculatură crescut și forță chiar și fără să facă sport
  • Metabolism rapid, își controlează greutatea corporală cu ușurință
  • Dezvoltă ușor masă musculară, forță și slăbesc ușor, răspund la orice tip de antrenament
Strategii de antrenament și nutriție pentru ectomorfi
Nu prea e nimic de spus pentru această categorie favorizată. Indiferent de tipul antrenamentului aceștia dezvoltă ușor masă musculară și ard grăsime. Atenție totuși că adesea se bazează pe genetic și nu ajung să își atingă adevăratul potențial.
Pentru că obțin rezultate ușor adesea nu se antrenează serios. Practic avantajele naturale îi transformă adesea în leneși și indisciplinați. Dacă un mezomorf este focusat și hotărât în atingerea unui scop va avea toate sansele de reușită.
Disciplină
Deci pentru cei înzestrați este nevoie de disciplina în egală măsură și sansele sunt de partea lor să surclaseze restul competitorilor.

Atenție la calitatea alimentatiei
Aceleași recomandări ca și la ectomorfi. Pentru că nu suferă de problema îngrășatului de multe ori nu acordă atenție alimentatiei. Rolul acesteia este, în primul rând, legat de nivelul de energie și de sănătate. Dacă vreți să funcționați la adevăratul vostru potențial hranițivă, nu vă furajați. Chiar avantajați de genetic, totuși mezomorfii se îmbolnăvesc ca orice alt tip somatic. Iar hrana de proasta calitate le va tempera curba ascendentă a progresului.

Urmează tipul somatic endomorf, despre care avem cel mai mult de vorbit.