Thursday, May 17, 2012

Cerealele si fructele

Cereale
De ce sunt cerealele o alegere alimentara nepotrivită?
În primul rând pentru că, în procesul nostru evolutiv, nu am fost adaptați la consumul unei catități așa de mari de carbohidrați.


Drept urmare, în urma consumului de produse provenite din cereale rezultă o creștere foare mare a nivelul de glucoză din sânge. Această creștere impune o emisie masivă de insulină, care forțează sistemul endocrin în general și pancreasul în special, un alt aspect ce nu trebuie minimizat este ca sunt promotare ale inflamației. Insulina face ca glucoza să fie expediată în celule.
În cazul fericit, în care tocmai am terminat o repriză de muncă fizică și depozitele de glicogen din ficat și mușchi sunt  goale și foarte important nu avem dezvoltată o rezistență insulinică, atunci glucoza va deveni glicogen și va încărca rezervoarele primare de energie.
În caz ca suntem pe canapea într-o duminică însorită și pornim următorul episod din serialul favorit, când tocmai a sunat curierul cu pizza la ușă, atunci toată acea glucoză va fi depozitată sub formă de grăsime. Pentru a putea fi folosită în acținui viitoare.
Dar nu toată lumea are probleme cu greutatea și poate cei care nu sunt grași, sau chiar au nevoi energetice speciale, se gândesc că cerealele sunt o sursă minunată de a completa acele mii de calorii zilnice. Nu este chiar așa.
Cerealele conțin o cantitate mare de acid fitic, care blochează asimilarea mineralelor și o dietă bogată ân cereale poate duce la deficite de fier, calciu. Cerealel reduc abilitatea corpului de a procesa vitamina D.
Notă
O cantitate mai mare de acid fitic este conținută de migdale, nuchi brazilien,caju,  fistic și alte nuci din această categorie. Motiv pentru care se recomandă consumarea lor separat de alte alimente și în cantități zilnice de aproximativ o palmă, pentru restul nutrienților pe care îi conțin.

Glutenul și lectinele sunt alte belele care vin odată cu cerealele. Cercetările actuale ne plasează pe 30% dintre noi în persoane alergice sau sensibile la gluten. Cei din această categorie, în urma consumului regulat pe perioade lungi de cereale, pot dezvolta afecțiuni autoimune, dureri articulare și boala celiacă.
Cei sensibili la lectine, toxine care ne afectează procesul digestiv și permit pătrunderea în fluxul sangui a unor proteine nedigerate, de asemenea pot dezvolta afecțiuni autoimune.
Acum nutrițional vorbind, cerealele pot fi întrecute la orice capitol de alte alimente mai puțin periculoase. Asta nu înseamnă că dacă mănânci o felie de pâine o să mori, dar că indiferent de gradul de sensibilitate pe care îl ai, consumul susținut îți va deteriora într-o oarecare măsură organismul.
Mai multe informații puteți găsi în articolul acesta și în alte articole pe site-ul lui Cristian Margarit, un activist cu vechime al modului de hrănire săntos.


Fructele
Fructele au un conținut de carbohidrați, dar nu este extrem de ridicat și în combinație cu fibrele(sucul de fructe NU mai are fibre) care le încetinesc absorția le pun în zona relativ sigura a emisiilor de insulină. Problema apare atunci când fructele sunt consumate cu alte alimente și blochează digestia și își pierd majoritatea vitaminelor pentru care au fost consumate.
De ce nu se  combina cu cerealele:

"Amidonul trebuie obligatoriu – pentru a fi digerat – să fie însoţit de o enzimă, numita ptialină, şi care este secretată la nivelul salivei. Majoritatea fructelor au proprietatea de a distruge ptialina. De aici, rezultă că amidonul nu mai este digerabil în prezenţa fructelor. Bolul alimentar rămâne, prin urmare, ,,în suferinţă” în stomac, unde va fermenta sub acţiunea căldurii şi a umidităţii. Consecinţa directă a acestui fenomen va fi o anumită balonare, datorată gazelor, precum şi tulburările digestive, în general. Poate că deja înţelegeţi mai bine unele simptome care vă sunt familiare."  - Michel Montignac
Amestecarea lor cu proteine și lipide face ca digestia lor să se blocheze în stomac și să fermenteze producând alcool, vitaminele sunt de asemenea distruse și perturbă și digestia proteinelor, duc la gaze și balonare.Cel mai simplu de consumat fructe este dimineața pe stomacul gol și următoarea masă să fie la cel puțin la distanță de o oră.

Ps: Nu știu ce legătură au pozele cu articolul, dar simplu fapt că te fac să zâmbești e un motiv suficient.