Sunday, May 13, 2012

Cum sa iti scazi masa musculara intentionat

Voi aborda un subiect devenit tabu în ultima vreme, pierderea de masă musculară. Da, ați auzit bine, PIERDEREA DE MASĂ MUSCULARĂ. Asta nu înseamnă că arunc pe apa sâmbetei tot ce am scris până acum. Nu!
Masa musculara mare, bine proportionata si procent de grasime scazut
Înseamnă că am conștientizat că, deși marea majoritate a populației are prea puțină masă musculară, există și persoane care au prea multă, din punctul lor de vedere și singurul care contează.
Prin prisma faptului că eu sunt un ectomorf clasic, cu o structură osoasă destul de firavă, ideea de a avea prea multă masă muculară mi se părea absurdă. La fel cum îmi vine greu să înțeleg dificultatea de a slăbi. A fost nevoie să citesc despre problemele oamenilor, care efectiv sunt chinuiți de pofte alimentare, pentru a înțelege cu ce se confruntă. Eu personal luptându-mă destul timp să îmi cresc totalul caloric.
Întâi și întâi, să nu stricăm ce ne chinuim să clădim. Necesitatea pierderi de masă musculară nu ar trebui să preocupe persoanele care încearcă să slăbească. Dezvoltarea de masă musculară în exces nu este un risc frecvent întâlnit. Iar după ce o să citiți postul acesta o să vedeți că nu este nici un proces ireversibil. Deci, cât timp ai un procent de grăsime ridicat, habar nu ai cu exactitate câtă masă musculară posezi și oricum, este mai bine să ai mai multă decât mai puțină. Masa musculară ajută la arderea grăsimii și va crește metabolismul și nevoia calorică totală.
Masa musculară foarte scăzută si procent de grasime scăzut
Deci cine ar putea să aibă nevoie de postul acesta? În general două categorii de oameni:
  1. Persoane care au practicat mult timp antrenamente specifice și care au ajuns la un volum de masă musculară, ce nu mai corespunde scopurilor prezente.
  1. Persoane care deși nu dispun de o masă musculară supra dezvoltată, au o grupa favorizată genetic, care a ieșit din grafic. Cum este cazul picioarelor la femei.
Știu povestea cu femeile care nu au suportul hormonal și care nu dezvoltă masă musculară în exces bla, bla, bla. O știu pentru că și eu sunt susținătorul ei, dar una peste alta există femei cărora li se dezvoltă excesiv musculatura picioarelor și indiferent de gusturile mele personale, părearea lor contează.
Masa musculara mare si procent de grasime normal, coapse foarte dezvoltate
Unele dintre motivele pentru care cineva ar dori să scape de masă musculară sunt:
  • Pentru că nu mai arată bine îmbrăcat.
  • Majoritatea femeile sunt atrase de bărbați cu aspect atletic natural.
  • Majoritatea bărbaților sunt atrași de femei zvelte.
  • Înscrierea în competiții sportive ce necesită categorie de greutate.
  • Momentul când masa musculară excesivă devine un impediment în calea performanței. O masă musculară mare pune presiune pe sistemul cardio respirator în condiții de anduranță.
  • O masă musculară mare poate duce la o pierdere de viteză și flexibilitate.
  • Cantitatea mare de proteine, necesară pentru a o susține, pune presiune pe organism.
Modalități de pierdere a masei musculare pentru picioare.

Eliminarea antrenamentelor de pompare a mușchilor
Regula număru unu, când vine vorba de musculatura picioarelor, este eliminarea antrenamentelor care produc senzația de pompare a mușchiului, așa numita pump în engleză.

Pomparea mușchilor
Pe scurt, în urma serilor mai lungi, cu greutate moderată, sângele este adus la mușchi de artere. Dar nu mai poate pleca prin vene din cauza presiunii exercitate de contracția musculară. Plasma se scurge prin capilare în spațiul interstițial (între vasele de sânge si celule). Presiunea creată și proprietățile osmotice ale acidului lactic fac ca plasma să pătrundă în celule. Cercetătorii numesc procesul de pompare al mușchilor, umflarea celulară. În celulele hidratate crește procesul de sinteză al proteinelor. De asemenea, se pune presiune pe membrana celulară și mușchii percep aceasta ca pe o agresiune la integritatea lor, astfel se inițiază o cascadă de semnale anabolice ce produc dezvoltare musculară.


Sedințe prelungite de cardio
Pentru cei care vor să scadă masa musculară a picioarelor, se recomandă maratonul de cardio. Pe o perioadă de 45-60 de minute, se execută o ședință de cardio la cea mai mare intensitate posibilă, pentru a rezista întreaga sedință. Metoda este folosită de boxeori care doresc să facă o anume categorie de greutate. Practic se alearga aproximativ o ora la o intensitate ridicată.

Deficitul caloric
Deficitul caloric va grăbi procesul de pierdere a masei musculare. Antrenamentele se vor face pe stomacul gol și se va aștepta 1-2 ore înainte de a mânca ceva după.


Masa musculara mare structura osoasa mare, procent de grasime normal spre scazut

Fără genoflexiuni și îndreptări
Eliminarea oricăror exerciții care targhetează direct musculatura picioarelor, cum ar fi genuflexiunile și îndreptările, până la atingerea dimensiunii dorite.
 
Modalități de menținere 

Pentru cei care vor să mențină un nivel de masă musculară existent, se recomandă combinarea antrenamentelor de HIIT cu cardio de intensitate scăzută. Această metodă nu este recomandată pentru cei care doresc o scădere efectivă a masei musculare a picioarelor.

Odată ajuns la faza de menținere se vor reintroduce antrenamentele pentru picioare, dar cu o frecvență redusă, între 1-2 pe săptămână sau chiar odată la două săptămâni, când se va lucra fără să se atingă faza de epuizare.



Masa musculara normala bine proportinata procent de grasime normal
Alte părți ale corpului
Pentru a scădea în masă o altă zonă a corpului se va descrește numărul de seturi și repetări obișnuit pentru antrenament.
Se vor executa repetări mai puține, cu greutate mai mare, dar fără a  se mearge până la epuizare.
Se va evita de asemenea senzația de pompare. Astfel, se va scădea masa musculară, dar se va păstra aspectul dens al mușchiului și de funcționalitate.

Concluzii:
  • Chiar și atunci când se dorește scăderea masei musculare, observați că nu se recomandă eliminarea oricărei activități. Doar se dorește o scadere până la un nivel normal al masei musculare, nu o atrofiere excesivă.
  • Toate aceste sfaturi sunt foarte utile și celor care doresc să crească în masă musculară. Pentru că vor ști de ce să se ferească, pentru a nu li se tempera progresul.
  • Fiecare e responsabil și liber să arate așa cum vrea, nu există o formă unică sau o condiție mai bună decât alta. Dar există metode pentru a atinge orice formă.
  • În încheiere sper că cititorii vor înțelege că nu am scris acest articol pentru a încuraja scăderea în masă musculară, dar înțeleg că există și situații când aceasta este necesară.