Friday, January 17, 2014

Exercitii ajutatoare pentru snatch

Mă aflu în aventura de a învăța mișcările de la haltere olimpice. Cum cele două exerciții sunt foarte dificile, viteza de progresie este destul de mică. Am decis ca lângă antrenamentul asistat de un antrenor specializat să mai exersez și pe cont propriu. Așa că am căutat o serie de exerciții ajutătoare. Exerciții care să îmi dezvolte coordonarea și echilibrul în cadrul acestor exerciții.


Pentru moment m-am axat pe snatch sau stilul smuls cum se spune la noi. Mai jos aveți un film cu exercițiul.(observați ce detentă are sportivului)



Observații: înainte de a putea vorbi de corectitudinea exercițiului trebuie să îndeplinim câteva condiții.
Prima și cea mai importantă  este să avem flexibilitatea necesară țineri barei deasupra capului. Pentru mai multe amănute citiți vă rog articolul următor.
Următorul aspect critic este să putem face genuflexiuni cu bara deasupra capului. Voi aloca ulterior un articol doar acestui exercițiu, pentru că este destul de complicat. Moment voi considera că mă adresez doar cititorilor ceva mai avansați, care deja și-au însușit forma.



Ca în orice problemă complicată, vom încerca să descompunem ridicarea în stil smuls în parți componente ceva mai ușor de stăpânit.
Snatch Balance

Exercițiul are trei forme ce ne vor ne va ajuta cu următoarele detalii:
Tranziția tălpilor de la distanța îngustă de la început la distanța ceva mai largă, necesară coborării în genufelxiune. Snatch-ul începe cu o distanță similară cu cea de la îndreptări și odată cu desprinderea de la sol se sare în poziția potrivită pentru genuflexiune. Această distanță poate să fie destul de diferită pentru cineva înalt cum sunt eu. Cu cât reproducem aceeași distanță la fiecare săritură cu atât ne vom afla într-o poziție mai stabilă când primim bara deasupra capului.
Exercițiul ne ajută la creșterea vitezei de coborâre sub bară. Cu cât vom coborâm mai repede și mai jos sub bară cu atât vom putea ridica o greutate mai mare.
Nu în ultimul rând ne ajută să dezvoltăm echilibrul cu bara deasupra capului. Nu este ceva neobișnuit să cazi cu bara, atunci când greutatea este aprope de maximul tău.


Trageri sau Snatch high pull
Acest exercițiu ne dezvoltă obiceiul corect de a trage coatele cât mai sus
Deasemenea, deprindem tehnica pentru a trage bara cât mai aproape de corp.
Alt detaliu pe care îl lucrăm cu acest exercițiu este echilibrul dinamic pe vârful piciorului. Dacă observați în partea finala sportivul se ridică pe vârfuri, deși corpul este puțin înclinat pe spate. Nici această poziție nu este foarte ușor de reprodus în cadrul unui snatch complet, dar este mai ușor de exersat prin acest exercițiu mai simplu.
 
Se poate lucra și plecând din poziția intermediară, eu momentan așa lucrez. Pentru că mă concentrez pe poziția corpului și a coatelor mai mult decât pe tranziția deasupra genuchiilor.

Eu sper ca atunci când voi stăpâni aceste exerciții simple mi se va îmbunătăți și forma smulsului și voi putea să lucrez la a crește greutatea. Momentan lucrez cu 40 de kilograme.
Chiar dacă NU sunteți interesați să învățați ridicarile în stil smuls sau aruncat acese exerciții sunt foarte folositoare pentru creșterea forței explozive. Sunt exerciții ce folosesc întreg corpul și necesită dezvoltarea unei forțe mari în unitate cât mai mică de timp. Pot fi folosite în antrenamente de sportivii interesați de viteză, adică aprope toți.