Friday, January 31, 2014

Flow movement

Pentru că îmi place să CrossTheLimit și pentru că sunt fascinat de mișcare și de corpul uman în căutările mele pe internet am dat peste o adevărată bijuterie.


Este vorba despre site-ul Flow Movement al unei super atlete, care vine cu o idee oarecum inedită față de ce găsim pe toate drumurile.
Pe site-ul ei găsim o serie de filme cu anumite exerciții. Nu sunt foarte multe dar suficiente prin nivelul ridicat tehnic pe care îl implică. Exercițiile nu necesită decât loc liber și o saltea de yoga, sunt destul de solicitante muscular și implică o bună flexibilitate. Să ne înțelegem de la început, nu cred că aceste exerciții sunt potrivite pentru un începător. Trebuie să dispui de o coordonare foarte bună, de forță pentru a stabiliza articulații și a nu te accidenta, de rază completă de mobilitate în mai toate articulațiile, echilibru și propriopercepție, deci  chestii complicate chiar și pentru sportivii avansați.
În schimb chiar și executarea parțială a acestor exerciții poate aduce beneficii funcționale serioase. Eu plănuiesc să folosesc o serie dintre ele pentru creșterea eficienței în lupta la sol. Plus că sunt o variantă excelentă de antrenament atunci când sunt plecat în concediu sau ca acum vremea nu îmi permite alte alternative.
În continuare am selectat câteva filme cu exercițiile considerate de mine cele mai utile.
O varianta a ridicărilor turcești
O secvență ideală pentru încălzirea înainte de a sta în mâini
Exerciții pentru flexibilitatea umerilor și deschiderea șoldurilor
Exerciții pentru flexibilitatea spatelui și eliberarea tensiunii din coloană.
Există mai multe filme la ea pe site, pe care vă las să le descoperiți singuri. Chiar dacă nu ești amator de mișcare sunt convins că nu vă veți plictisi privind. Le găsesc aproape terapeutice, muzica este excelentă și privitul eleganței extraordinare cu care se mișcă Marlo dau o senzație de ireal.
În concluzie putem să ne inspirăm din aceste exerciții în cursul programului de încălzire, atunci când vrem sa încercăm antrenamente aproape meditative sau când dorim să ne mișcăm pentru plăcerea de a ne mișca. Alt moment potrivit ar fi după un antrenament solicitant pentru a mobiliza articulațiile și să ne grăbim recuperarea.
Vizionare plăcută sau spor la treabă!