Thursday, January 17, 2013

Arte Martiale Mixte - MMA

Ce înseamnă MMA?
Sunt inițialele de la Mixt Martial Art, adică arte marțiale mixte.
Pentru unii poate înseamna cea mai dura competiție sportiva, cunoscuta luptă în cușcă, pentru alții înseamnă o artă marțială completă sau poate cea mai apropiată formă de bătaie de stradă. Eu am să vorbesc despre ce înseamnă pentru mine. Eu am cunoscut MMA-ul de la un samurai. Știu că  multă lume nu a cunoscut un samurai. A cunoaște un samurai e ca și cum ai aprinde lumina, multe lucruri se vad mai clar.



În primul rând MMA înseamnă luptă, înseamnă calea luptătorului modern. Știu că nu e realitate. Tocmai asta îmi place, eu nu vreau realitate. Realitatea e coruptă, îi lipsește onoarea și cavalerismul. Nu spun că asta e rău, realitatea trebuie să fie eficientă și din perspectiva eficienței onoarea este doar un ocoliș.
Daca ești luptător, ai o singură condiție de îndeplinit. Să iubești lupta. Eu iubesc lupta deși nu mă mai consider mare luptător. Dar pentru că iubesc lupta pot să mă prezint oricând în ring. Pot să pun mănușile în mâini și proteza în gură la orice oră și cu orice adversar.
În vremurile noastre lupta poate că pare un concept abstract, dar lupta este o realitate pentru unii. Lupta înseamnă să accepți moartea. Poate că nu pare, dar când te lupți pe bune... ăla dă. Adică... nu se joacă, dă să rupă, recunosc că și eu am dat la rândul meu. Atunci când loviturile sunt antrenate și luptatorul știe unde să lovească, inevitabil vor exista riscuri. Este suficienta o clipă de ghinion ca dintr-o situație de luptă să rezulte accidentări sau chiar mai rău. Așa că, atunci când intri în asta trebuie să îți asumi riscurile.
Orice stil de arte marțiale ai practica sunt convins că vei trăi cu impresia că este cel mai eficient. Cel puțin atâta timp cât este singurul pe care l-ai încercat. Dacă încerci încă unul îți dai seama că mai mult este mai bine și probabil că așa a și apărut MMA-ul. Din dragostea pentru mai multe stiluri de arte marțiale. O artă marțială implică să ajungi un artist al mișcării și să îți controlezi propriul corp la fel cum controlează un pictor pensula. Nu cum mintea, ci cu intuiția. Nu ești un artist marțial când poți să faci bine ce ai exersat. Ești un artist marțial când poți să faci ceva ce nu ai exersat niciodată. Și nu numai că o faci, dar o faci în cel mai eficient mod cu putință. Dar artiști marțiali sunt puțini și puțini caută să ajungă. Lumea ajunge la arte marțiale dorind să învețe să lupte, deși lupta reprezintă doar o fracțiune din arta marțială.



Din punctul meu de vedere astăzi cel mai complet mod de lupta sportivă este MMA-ul. Nu este cel mai real. Chiar și un bun luptător de MMA este limitat de regulamentul după care s-a antrenat, dar regulamentul fiind printre cele mai permisive are cele mai puține limitări. Trebuie să înțelegeți că un luptărtor este antrenat să oprească oponentul. dar nu să-l ucidă sau să-l dezabiliteze permanent. Așa că orice fel de MMA ai face tu și orice impresii ai avea despre tine, este încă vorba de un sport și realitatea poate fi mult mai dură și periculoasă.
Totuși. între tipurile de sporturi de contact MMA-ul este cel mai apropiat de realitate. Există multe sporturi de contact. dar un luptător bunicel de MMA poate face față cu succes unui luptător bun din orice alt sport, pe regulament de MMA normal.

Ce poți învăța de la MMA
Poți deveni un atlet destul de capabil, dezvolți echilibru, forță, flexibilitate, curaj și determinare. Poți să înveți să te descurci binișor în situați conflictuale, să te aperi și să ataci eficient. Nu vreau să jignesc practicanții de semi contact, sunt niște atleți deosebiți, dar nu sunt luptători. Lupta înseamnă să fii lovit și să lovești. Lupta înseamnă ca pe lângă scor să intervină și factorul curaj și factorul rezistență fizică. Înțeleg că anumite tehnici pot fi considerate letale, dar până nu pică cineva în urma lor... nu există nici o garanție că acel ceva va funcționa cu adevărat. 

Ce nu poți învăța de la MMA
Cum să devi o armă letală. Dacă ai nevoie de așa ceva trebuie să cauți în altă parte. Vorbim încă despre un sport, așa că îți va forma reflexe sportive. Nu sunt permise loviturile în testicule, degetele în ochi, mușcăturile și alte tehnici foarte eficiente atunci când viața ta este în pericol. Deci nu îți vor deveni reflexe, ba din contra vei ajunge să le eviți din reflex.

Prin ce este MMA-ul superior altor tipuri de arte marțiale
Din punct de vedere competițional NU este, de exemplu un luptator de MMA nu va putea depăși un luptător din judo pe regulament de judo. Așa că dacă îți dorești un anume tip de competiție la care să participi atunci practică sportul respectiv. Dar după un regulamentul mai liber, un sportiv pregătit într-un mod mai liber, are cele mai multe șanse de câștig. Deși MMA înseamnă arte marțiale mixte, nu orice tehnică din arte marțiale este benefică într-un mediu de luptă mai permisiv.
Multe tehnici s-au dezvoltat doar pentru că altele tehnici au fost interzise în ramura respectivă. Să luăm de exemplu lupta la sol, în care excelează sportivii din BJJ. Este un fel de șah al luptei și din acest motiv luptătorii sunt de multe ori șahiștii sportului de contact. Dacă aduci și lovituri în ecuația asta... multe lucruri nu mai sunt valabile. Tehnici extrem de eficiente pe regulamnet de BJJ nu pot fi folosite pe regulament de MMA. Așa cum tehnici interzise de regulamentul de BJJ pot fi pâinea unui luptător de MMA.


Ca și eficiență a sporturilor de contact pe regulament de MMA o pregătire exclusivă în box te face cel mai slab oponent. Cineva care știe kickbox se va juca cu tine. Loviturile de picioare îți permit să eviți lejer loviturile de brațe.
O pregătire exclusivă de kickbox te va lăsa însă fără apărare în fața unui sportiv din lupte libere, judo sau BJJ. În câteva secunde vei ajunge la sol. În schimb, o pregătire încrucișată înseamnă filtrarea celor mai utile tehnici din majoritatea artelor marțiale. Cu siguranță că practicanții nu vor atinge nivelul de execuție al unor sportivi mai specializați, dar cu siguranță este mult mai distractiv să ai la îndemână o paletă mai largă de tehnici. Spun distractiv pentru că în primul rând este o activitate care te face să te simți bine. Dincolo de durere și de oboseală există un paradis de endorfine și satisfacția curajului și a depășirii unei experiențe dure.
Concluzii
Așa că până la urmă poate fi un sport foarte complex în care fiecare să își dezvolte calitățile lui cele mai bune, poate fi o pregătire pentru viață și situațile neprevăzute și poate fi calea de a atinge excelența ca artist marțial. Brutalitatea are o reputație proastă, dar totuși încă face parte din realitatea noastră și fiziologic vorbind suntem alcătuiți de așa natură încât găsim plăcere în provocările extreme. Părerea mea finală este că nu merită să practici așa ceva dacă nu o faci cu plăcere, pentru ca există și o serie de riscuri. Dar dacă asta este cea ce îți dorești merită să îți asumi aceste riscuri. Bineînțeles, până nu mai merită :).