Tuesday, January 8, 2013

Suplimentele pe baza de crom si slabirea

Există un supliment intens mediatizat atunci când vorbim despre slăbire. Mă refer la suplimentele cu picolinat de crom.
Hai să vedem dacă suplimentarea cromului ne ajută cu adevărat în procesul de slăbire.


Declarativ, suplimentarea cu crom ar aduce următoarele avantaje

  • "Cromul este un coechipier al insulinei, hormon de depozitare si reglementare a carbohidratilor secretati de pancreas. Cromul ajuta la controlul nivelului de zahar in sange, asigurând hrănirea celulelor si stabilizarea glicemiei la un nivel normal. Atunci cand sistemul de descompunere si celulele sunt mai puțin sensibile la secretia de insulina, organismul trebuie să produca mai multă. Organismul dezvolta in cele din urma rezistenta (rezistenta la insulina), care este adesea asociat cu deficitul de crom. Cea ce conduce, printre altele, la stocarea masiva de grăsime in adipocite."
(Sursa)
  • "Cromul ajuta la transferul glucozei din sânge (zaharului din sange) în celule si pentru a fi folosit în procesele energetice pentru sintetizarea de grăsime, carbohidrați si proteine.
  • Cromul poate fi important pentru cei cu diabet zaharat de tip I - pe acestia ii poate ajuta sa-si controleze glicemia si poate juca un rol in managementul diabetului instalat la varsta adulta. "
(Ne spune o alta sursă)
  • "Numerosi oameni au o pofta nestapanita pentru dulciuri si din acest motiv considera ca este dificil sa-si controleze greutatea. Un deficit de crom explica nevoia nestapanita de a consuma dulciuri, atat timp cat se stie, corpul are nevoie de crom pentru a asigura trecerea glucidelor din circulatie in celulele organismului, unde zaharul este transformat in energie. Daca ai un deficit de crom, un element esential care se gaseste in drojdia de bere, organe, ciuperci, alune si crustacee, glucoza tinde sa ramana in sange in loc sa ajunga in celule."
(alta sursa)

Dacă citim în mai multe locuri concluzia finală este că acest micronutrient minune, are un rol vital în sensibilitatea insulinică. De aici rezultă majoritatea efectelor pozitive ale cromului.  Cum anume s-a ajuns la această concluzie? Păi, în urma unor teste realizate pe diabetici.
De aici, doar mergând pe o deducție logică primitivă, se poate trage concluzia că suplimentarea cu crom crește sensibilitatea insilinică și la persoane sănătoase. Totuși, sensibilitatea la insulină nu este o mărime care tinde la infinit. Odată ce aceasta este normală nu mai avem ce să îmbunătățim (dacă menținem toate celelalte variabile pe loc).


Atenție
Simpla prezență a cromului nu te face să slabești, dacă vei mânca mai multe calorii decât arzi depunerea grăsimilor se va realiza în continuare.
În concluzie, cele două cazuri când suplimentarea de crom are sens sunt:
  • Dacă ai un deficit de crom 
  • Dacă suferi de diabet.
Astfel că toate articolele și afirmațiile sunt în fapt adevărate. Cromul poate crește sensibilitatea insulinică, poate ajuta procesele metabolice și un metabolism care funcționează normal este mai eficient atunci când vine vorba de arderea grăsimilor în exces. Slăbirea însă se va realiza  doar în urma producerii unui deficit caloric.

O altă promisiune fantastică este temperarea poftei de dulce, care este corelată cu incapacitatea de a folosi glucidele dacă esti diabetic sau ai insuficiență de crom. Deci, atunci când ești sănătos și ai cromul in limite normale nu mai folosește la nimic.
Pofta de dulce poate fi generată de multe alte cauze:
  • Dependență de zahăr (da, la fel ca drogurile, zaharul dă dependență) 
  • Discomfort psihic și stres.
Până acuma am tras concluzia că dacă ești sănătos și ai un nivel normal de crom, suplimentarea cromului va fi doar o cheltuială nejustificată.
Totuși, a fost făcut recent un studiu pentru modul în care excesul de crom afectează sensibilitatea la insulină în cazul persoanelor sănătoase și neobeze. Vorbim de un supliment care genera venituri de 150 000 000 de dolari anual în 1996.
Concluziile au fost că excesul de crom scade sensibilitatea insulincă (asta e rău) și cu cât nivelul de crom este mai ridicat, cu atât efectul negativ este mai pronunțat. Deci, prea mult din lucrul bun devine rău și devine rău chiar în aria în care se căutau îmbunătățiri. Mai multe informații găsiți aici


Cum ajungem la exces de crom?
Doza din acest studiu a fost de 2x500µg CrPic pe zi, timp de patru luni. Aceași doză care a avut efecte pozitive în cazul celor bolnavi de diabet. Deci, 1000µg pe zi sigur produc efecte negative la persoane sanatoase și pozitive la diabetici. Cum cromul este așa lăudat, acesta se găsește în multe produse, de la multivitamine până la shake-uri proteice si fatburn-ere, făcând ca riscul să fie real atunci când se suprapune consumul mai multor astfel de produse. Dacă adunăm 200µg de colo, cu 200µg de colo este foarte posibil să ne îndreptăm într-o direcție nedorită, cu diabetul la capăt.
După ce am citit articolul respectiv mi-a fost întărită și mai mult paranoia față de toate suplimentele. Nu contest posibilitatea ca unele să fie de ajutor pentru anumite persoane, sau ca unele să facă ce pretind, dar cred că de multe ori ne jucam în cutia pandorei până la următoarea descoperire științifică, care rafinează primul set de afirmații.
Sfatul final
Dacă vrei să îți crești sensibilitatea insulinică și toleranța la carbohidrați fă antrenamente intense în regim anaerobic, ține din când în când câte o zi de post negru și evită dulciurile. O să te simti mult mai bine si o să faci economii. Riscurile sunt mult mai mici, decât să devii șoarece de laborator pentru tot felul de produse incomplet înțelese. Până atunci citiți lista de ingrediente de la toate suplimentele folosite și aveți grijă să nu depășiți doza zilnică recomandată care este între 50µg și 200µg conform.