Saturday, December 24, 2011

Aspecte pe care le ignori cand vrei sa slabesti

Există câteva aspecte pe care persoanele mai puțin informate le pierd din vedere atunci când își pun în minte un obiectiv ce implică slăbirea. Am zis că poate fi util un astfel de articol acum că se apropie finele anului și lumea care n-a intrat încă într-o sectă sinucigașă, începe să-și facă promisiuni pentru 2012 .

1.În primul și în primul rând care este viteza sănătoasă de slăbire?

Trăim în secolul vitezei și într-o industrie (industria slăbitului este estimata la cca 60 de miliarde de dolari doar în america) în care clienții sunt leneși și grăbiți ofertanții sunt foarte dipuși să mintă. Astfel obținem rețeta perfectă pentru fel de fel de metode minune care oferă rezultate spectaculoase peste noapte. Promisiuniile sună astfel "Cum să slăbești 5 kg într-o săptămână mâncând doar pastila minune" rezultatele sunt în general o "slăbire" a bugetului prin cheltuieli pe pastile și aparate complet inutile. In cazuri mai nefericite rezultatele sunt afecțiuni ale sănătații cobaiului prea credul.

Realitatea:  O viteză sănătoasă de slăbire pentru care majoritatea (nu toți) oamenilor nu va avea de suferit este de aproximativ 2 kg pe luna. Vorbim de 2 kg de grăsime corporală arsă, nu de 5 kilograme de apă pierdută din țesuturi în prima săptămână când începi un regim alimentar sărac în carbohidrați.

Cum s-a ajuns la cifra asta? Pai s-a ajuns așa, 2 kg pe luna înseamna cca. 0.5 kg pe săptămână. 0,5 kg de grasime arsă implică, pe hârtie, un deficit caloric de 4500 kcal o medie de 650 de kcal pe zi. O diferență mai mare susținută pe timp îndelungat îți va duce organismul în starea de înfometare și va produce o reducere a metabolismului (fapt pe care oricum un deficit caloric pe termen lung îl produce) aspect nedorit într-un program de slăbire. Rezultatul va fi oprirea progresului și o energie  mai scăzută pe parcursul zilei.

În afară de aducerea organismului în "modul înfometare" mai este un motiv pentru care NU VREM să slabim mai repede. În grăsime se stochează toxine si atunci când slăbești aceste toxine se eliberează în sânge. Există un risc de intoxicare sau de declanșare a altor afecțiuni grave printr-un exces de toxine în sânge.

2.Slăbitul nu poate fi urmărit eficient doar cu un cântar.

 Variațiile negative de greutate (scăderi în greutate) pot avea mai multe cauze:
  • Consumul de gilcogen, care este un carbohidrat complex stocat în muschi și în ficat și folosit ca resursă de energie. Glicogenul este stocat cu o cantitate respectabilă de apă, cam 3-4 gr de apă la un gram de glicogen. Astfel, în faza incipientă a unui program de slăbire se pot pierde chiar si 5 kg în greutate fără să aibă nici o legătură cu grăsimea arsă.
  • Se poate pierde masă musculară dacă programul de slăbire (folosesc cuvantul program deoarece nu cred în eficiența unui simplu regim de slăbire fără dublarea lui prin antrenament fizic) nu conține și exerciții fizice cu greutăți, sau de intensitate mare care să stimuleze păstrarea masei musculare. Ședințele de cardio nu se pun, alergatul usor nu se pune. Sprinturile se pun, ridicatul greutațiilor sau un program cu greutatea corpului, solicitant pentru practicant, se pune.
  • Se poate pierde apă prin procesul de deshidratare. Este o variație a greutații pentru scurtă durată și care aduce corpul într-o stare de dezechilibru. Personal găsesc efectuarea sportului în haine groase sau plastice pentru a stimula transpirația o acțiune periculoasă pentru sănătate și contraproductivă pentru slăbit. (Citiți mai multe despre ce înseamnă deshidratare in articolele 1, 2)
  • Arderea depozitelor de grăsime, singurul proces de dorit in cadrul unui program de slăbire.
În ce privește creșterea în greutate, aceasta poate aparea, prin dezvoltarea de masă musculară. Lucru pe care ni-l dorim de cele mai multe ori (fara să stim).

3.Grăsimea nu se arde de unde vrem noi.
Nu exista, inca, o metoda de a arde grasimea din locuri anume (coapse, solduri, abdomen). Ce înseamnă asta? Înseamnă că vei pierde cm din unele locuri "mai repede" si din altele "mai greu" în funcție de rețeta ta genetică si de profilul tau hormonal. Un risc pe care trebuie să ți-l asumi ca femeie este posibilitatea să pierzi în circumferința bustului mai repede decât în zona coapselor sau abdomen.

4.Nu oricine este pregătit pentru un procent de grăsime prea mic. 

Poate că vezi în revistă un model fitness care arată superb, dar ceea ce nu știi tu, este că de multe ori femeia aia după care ți se scurg chiar și ție ochii, cântărește mult mai mult decât ai crede. Pe lângă faptul că are foarte puțină grăsime corporala are și multă masă musculară, care este de două ori mai densă decât grăsimea. O persoană cu masă musculară scăzută trebuie să aibă răbdare, să construiască masa musculară pentru a ajunge la un asemenea procent de grasime, altfel risca să arate ca un proaspăt evadat dintr-un lagar de concentrare nazist.

5.Defectele fizice se pot corecta prin dezvoltarea de masă musculară localizata.
În schimb mușchii pot fi dezvoltați mult mai localizat decăt putem arde sau depune grăsime. Astfel că putem să umplem goluri prin dezvoltarea unor grupe sau chiar să scădem centimetrii în anumite zone prin decondiționarea intenționată a altora. Acesta este un topic pentru practicanții avansați de fitness, așa că dacă nu stăpânești suficient de bine noțiuniile, mai bine lucrezi cu o persoana specializată.

6.Toate cifrele vehiculate în nutriție și fitness sunt aproximări și medieri
Ce înseamnă asta? Înseamnă că tu ești pe front, iar cifrele sunt planul făcut la birou de general. Învață să îți asculți corpul în primul și în primul rând. Tu simți cel mai bine ce îți merge ce ți se potrivește, ce funcționează ce nu. Studiază-te, atunci când mănânci, atunci când faci sport, fii atent la senzații și la efecte. Evită tot ce face să sune alarma internă.

7.Greutatea corporală la care ramai stabil, spune multe despre stilul tău de viață.

 Orice modificare corporală pentru a fi sustenabilă în timp implică și modificări aferente ale stilului de viață. În general noi vrem sa arătăm altfel, dar nu dorim să ne schimbăm stilul de viață. Este o abordare anormală a problemei.
  • Organismul este o mașinărie adaptabilă la condițiile de mediu. Dacă tu o supraalimentezi și îi menții motoarele (mușchii) subturate, atunci vei avea motoare mici și rezervor mare (grăsime multă).
  • Dacă tu mergi cu motorul la turație mică, dar pentru perioade mari de timp (sedințe de cardio lungi) el se va adapta și va crește eficiența consumului (va consuma mai puțin) folosind motoare de capacitate mică (mușchi mici).
  • Dacă tu-l supui la sarcină mare (antrenamante intense sprinturi, tabata, greutati) atunci el va dezvolta motoare mari (muschi mari) cu turație mare (puternici) care vor consuma mult (metabolism mult mai ridicat).
Așa că înainte să vrei să slăbești gândește-te bine dacă vrei să îți schimbi si stilul de viață. Dacă nu, RAMAI GRAS (A)! Nu e necesar să treci prin clipe de frustrare și privațiuni pentru a reveni la aceiași greutate o dată cu terminarea chinului. Dacă vrei să îți schimbi stilul de viață atunci asteaptă-te la modificări corporale, ele sunt inevitabile.
Poți duce o viață fericită și dacă ești gras, poți duce o viață mizerabilă și dacă arăti ca posterul din FHM, compoziția corporală contează doar dacă este importantă pentru tine.