Tuesday, December 20, 2011

Cum tratam, prevenim, atenuam bataturile din palme



Ce sunt si cum apar?
Sunt printre primele semne ca incepi sa te antrenezi la modul serios. Le poti spune si insigna de mandrie sau bulinuta alba (aia de ne-o dadeau la gradi cand eram cuminti). Profanii si ignorantii vor crede ca te-ai apucat de sapat sau cosit, dar prea putin conteaza parerea lor si oricum, nu-i nimic rau in asta. Pe de alta parte, oricat de hardcore ar fi, uneori ne incurca socotelile. Poate mai ai si o viata personala, un partener de mangaiat, o pereche de dresuri de incaltat, sau poate nu vrei sa te simti stanjenit/a cand intinzi mana unui (ne)cunoscut la un cocktail cu dress code.

Ele apar mai pregnant cand te antrenezi cu bara olimpica, gantere, kettlebell, la paralele si cand folosesti greutati mari. Atunci cand inevitabil pielea este comprimata si frecata intre maner si oasele palmei. De multe ori o sa le constati prezenta acasa, dupa antrenament.

De regula mana stanga este mai afectata, fiind si cea care depune mai mult efort in sustinerea greutatii, fiind si "partea slaba" a corpului, o atentie marita in timpul antrenamentelor va diminua diferenta dintre parti



Cum le previi?

Te lasi de fiare si te apuci de crosetat.

Nu pot fi eliminate complet. Deci obisnuieste-te cu gandul si accepta-ti soarta. Idea e ca pe tine te intereseaza "sa calesti zona" astfel ca la urmatoarele antrenamente avariile sa fie de proprotii mai putin suparatoare. Problema se pune mai degraba la modul, cum sa faci sa nu le agravezi. 
In primul rand fi mai atent la priza, tine bara cat mai apropiata de radacina degetelor, astfel vei evita ca un strat mai mare de piele sa ramana presat intre bara si oasele degetelor.



Daca folosesti manusi,  ai grija la priza, altfel vei face bataturi la fel de mari. De asemenea ele terbuie sa fie pe marimea ta si sa nu permita alunecarea barei in pozitii incorecte ce solicita anormal incheietura palmei. Mai ales la exercitiile ce implica impinsul greutatilor.
Eu am ales sa nu le mai folosesc, pentru ca, fara exceptie, se largesc dupa cateva purtari si nu mi-au imbunatatit remarcabil existenta pana acum. Contactul direct cu greutatile ma mentin intr-o stare de "alerta" ( constientizare ).

Imbunatatirea calitatii unei vieti cu bataturi
  • Daca te afli intr-o situatie avansata, deja ai apa adunata sub piele, sau le-ai spart si acum ustura, inmoaie-ti mainile in apa calda cu sare, sarea va grabi vindecare uscand pielea.
  • Ai grija ca pe timpul antrenametului sa nu ai palmele transpirate, foloseste un prosop. Pudra de magneziu este o solutie foarte buna, iti vor imbunatati priza, ceea ce se traduce prin greutati adaugate pe bara.
  • Daca priza ta e slaba poti incerca priza mixta, in cazul indreptarilor, sau chingi in cazul seriilor grele, pentru restul incearca sa te descuri fara, altfel nu vei obtine progres in intarirea prizei.
  • Lucrul mecanic oricum iti va usca si exfolia pielea, daca mai folosesti si pudra de magneziu, este deja o certitudine. Foloseste crema hidratanta pentru maini si uleiuri pentru gresarea pielii, acestea echilibreaza ph-ul pielii si previn uscarea excesiva. Chiar daca esti barbat, crema hidratanta nu este exclusiv feminina...e ok, n-ai sa te transformi.

  • Nu le musca, zgaria cu unghiile si nu incerca sa le rupi cu degetele. Sansele sunt mari sa indepartezi prea multa piele ceea ce duce la sensibilizarea zonei care se lasa cu sange.
  • Cand stratul de piele devine prea gros, exfoliaza-le folosind piatra ponce sau produse similare (se gaseste in farmacii sau marketuri), astfel vei uniformiza pielea si vei indeparta excesul.
  • O alta tehnica de indepartare a pielii moarte este folosirea lamei (forfecuta e o idee proasta, excesul de zel duce la varsari de sange), dar e ceva ma face sa cred ca nu e cea mai buna idee. Oricum, daca o alegi, evita sa o faci frecvent sau inainte de antrenament cat pielea e inca sensibila.
Daca mai aveti sugestii si solutii nu ezitati sa lasati un comentariu care ar putea salva pe cineva candva.