Thursday, July 4, 2013

Merrell Barefoot Trail Glove

Totul a început cu când am citit cartea Born To Run, care promovează o teorie interesantă despre evoluția omului(Suntem sau nu maratoniști). De atunci lucrez să îmi remodelez stilul de alergat, pentru a dobândi o formă mai corectă (Forma corectă alergat). Procesul a fost unul anevoios ce a urmat mai multe etape de adaptare musculară și de învățare a noului tip de mișcare.(Cum începem)


De asemena am tras și anumite concluzii pentru că acest proces de remodelare nu este unul lipsit de pericole. (Concluzii)
Din toată acestă treabă mai aveam un singur regret, că nu am reușit să îmi găsesc o pereche de încălțări potrivite pentru acest stil nou de alergare. Nu atât pentru atunci când alerg pe asfalt, ca acolo o pereche de încălțări ieftine își fac treaba suficient de bine, cât pentru atunci când voi participa iar la o alergare montană. (Încălțăminte pentru barefoot runing)
În sfârțit am reușit să îmi găsesc și încălțările mult visate. Ultima oară am spus că mi-aș dori o pereche de merrell trail glove, care ofereau un compromis  interesant între contactul natural cu solul și aspect mai puțin ciudat ca vibram five fingers. Le-am cautat de atunci inclusiv în altă țară dar fără succes. Până la urmă adus la exasperare m-am decis, contrat principilor mele, să îi comand pe net. N am nimic împotriva comenzilor online dar am considerat ca pentru încălțăminte de alergat nu merită riscul de a primi ceva ce nu mi se potrivește cu forma piciorului sau numarul nu este cel mai comod. Plus ca nu erau deloc ieftini. În cele din urmă i-am găsit la un magazin online din România la un preț foarte bun, mi-am luat inima în dinți și i-am comandat.
Pretul era 340 ron aproape mai ieftini decât erau pe site-urile americane.

 
Bineînțeles că livrarea nu a fost lipsită de peripeții. Pe site-ul Mall Boutique, aveau trecută mărimea americană și europeană, eu mi-am identificat mărimea americană și am ales produsul. În schimb când mi-au sosit erau mici, marimea europeana era corecta 43 dar cea americană era greșită 9 în loc de 10. Am căutat pe site-ul oficial al companiei merell și am găsit că de fapt 10 american era cu 44 european. Iar eu când mi-am testat mărimea am verificat mărimea americană, pentru că firma este din america și mă așteptam să nu aibă corect notate mărimile europene. Pe scurt era să mor de inimă nu atât pentru posibila pagubă financiară cât pentru că îmi plăcea la nebunie cum arătau și cum erau construiți acum că aveam perechea în brațe. Mi-am luat inima în dinți și i-am returnat în aceeași zi mi-am ținut degetele încrucișate și am așteptat să văd dacă primesc perechea cu mărimea corectă. După două săptămâni m-a sunat curierul și a venit cu noii mei pantofi de alergat pe coclauri. De data aceasta mărimea era corectă, deci experiența cu cei de la Mall boutique a fost per total una plăcută. Probabil că voi mai comanda de la ei și cu alte ocazii. Nu vă povestesc asta ca și reclamă la magazinul respectiv, (nu am nici o colaborare cu ei)este doar locul unde am găsit eu acești pantofi sport.


Senzația când i-am încălțat a fost ca și cum mi-am tras o mănușă pe picior. În weekend-ul următor m-am dus la munte și am alergat 10 kilometrii ca să-i testez. 5 kilometrii în urcare cam 350 m diferență de nivel și apoi același drum la întoarcere. Suprafața a fost destul de regulată, terenul era drum forestier acoperit cu pietriș și din loc în loc mici pietre colțuroase. Am avut și ceva iarbă și nisip umed sau pământ, plus un urcuș mai abrupt. Pe urcare am alergat aproape făr să ating pământul cu călcâiul, gripul este foarte bun simteaț fiecare pas foarte stabil și cu o tracțiune foarte bună. Nu am mai simțit senzația aceasta cu alte încălțări. La coborare deja eram puțin obosit și cum unghiul pantei era altul aterizam atât pe toată talpa cât și direct pe călcâi. Deși ma cam nemulțumit acest lucru totuși m-a mirat că nu am simțit deloc ca și cum impactul pe călcâi mă zguduia, ca atunci când purtam încălțămite clasică. Poate că talpa foarte subțire permitea contactul rapid cu întreagul picior sau poate că impactul mai direct cu solul activa o amortizare mai bună din genunchi glezne și șold, nu pot să spun cu siguranță. Oricum a fost ceva nou și foarte plăcut.
Pietricelele ascuțite se simțeau prin talpă dar te făceau mai atent pe unde calci și călcătura era mai sigură cu glezna poziționată mereu corect. Nu pot să spun că mă deranjau. Experiența totală a fost foarte bună și mă bucur că i-am achiziționat. Urmează să îi testez și pe asfalt să văd cum se comportă pe suprafețe mai dure. Deși eu i-am luat special pentru alergarile în natură. Pentru scopul specific pentru care i-am luat mi se par ideali, sa vedem cum se mențin în timp și cum se comportă la o alergare mai lungă sau cum stau cu aderența pe pante cu iarbă sau pe pietre ude.